Műszaki ellenőrzés Kaplonyban

Ha minden igaz, kihelyezett műszaki ellenőrzést fog tartani Kaplonyban a Román Autó-nyilvántartó (RAR) Szatmár megyei kirendeltsége. Előreláthatóan március 11-én kerül sor erre az alkalomra, de mihelyst véglegessé válik az időpont, értesíteni fogják az érintetteket.

Mint ismeretes, megváltoztak a traktorokra vonatkozó előírások. Eddig az volt a szokás, hogy a polgármesteri hivatalok az adásvételi szerződések alapján olyan helyi (sárga színű) rendszámokat adtak ki, amelyekkel a települések határain belül tulajdonképpen mind közúton, mind földutakon lehetett közlekedni. 2020 elején azonban a Belügyminisztérium közölte, hogy ezeket a sárga rendszámokat nem lehet kiadni törzskönyv nélkül (erről aztán augusztusban rendelet is született). Továbbá kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga is szükséges ahhoz, hogy a traktor közúton közlekedhessen.

Ennek értelmében immár a kaplonyi hivatalban sem adhatnak ki úgynevezett sárga rendszámot.

Állítólag a földutakon és a mezőgazdasági utakon továbbra is lehet közlekedni mindenféle papír nélkül, ám a közúton való, akár párméteres közlekedés is óriási büntetést vonhat maga után.

A mezőgazdaságban traktorral dolgozók segítségére sietne a kaplonyi önkormányzat, és a RAR Szatmár megyei kirendeltségének szakemberei egyeztetve a helyszínen, azaz Kaplonyban végeztetné el a szükséges ellenőrzést. A kiszállással a mezőgazdaságban dolgozó traktortulajdonosoknak szeretnének segíteni, hiszen a járműveknek az önkormányzatoknál való bejegyeztetéséhez kötelező a műszaki vizsga. A bejegyeztetést követően a sárga rendszámtáblával rendelkező traktorok a község területén zavartalanul közlekedhetnek. A RAR szakembereinek kiszállása nélkül a traktortulajdonosoknak utánfutón kellene beszállíttatniuk gépeiket a megyeszékhelyen található RAR-központhoz, ami bizony jelentős többletkiadással járna. A kötelező műszaki vizsga mellett, ha szükséges, a törzskönyvezést is elvégzik, de fontos, hogy a traktor tulajdonosa rendelkezzen a megfelelő dokumentumokkal.

Amint véglegessé válik az időpont, visszatérünk a részletekkel.

%d blogger ezt szereti: