Igényelhetők a magyar kormány családi támogatásai

Az erdélyi magyar gyermekek számára is kérvényezhetők a Magyar Kormány támogatásai a Köldökzsinór Programon keresztül. Az anyasági támogatás és a babakötvény az Eurotrans Alapítvány segítségével is igényelhető.

Az anyasági támogatás keretében gyermekenként egyszeri 64 125 forint, ikertestvérek esetén gyermekenként 85 500 forint támogatás igényelhető. A kérelmet a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani. Minden, Románia területén élő, magyar állampolgársággal rendelkező gyermek édesanyja kérheti az anyasági támogatást. A kérelmező szülőnek nem kell magyar állampolgársággal rendelkeznie, illetve az apa jelenléte sem szükséges a támogatás igénylésekor.

A babakötvény keretén belül a Magyar Államkincstár egy számlát nyit a gyermek részére, amelyre 42 500 forintot helyez el. Ez évente kamatozik, így a megtakarítással majd a 18. évét betöltött gyermek rendelkezhet. A babakötvényt a 2017. június 30-a után született gyermekekre igényelheti a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője. A támogatási adatlap mellett szükséges a gyermek magyar anyakönyvi kivonata és a kérelmező személyigazolványa vagy útlevele – magyarázta.

Fontos megjegyezni, ha a gyermek még nem rendelkezik magyar anyakönyvi kivonattal, akkor a támogatási kérelem leadásakor az anyakönyvezési eljárás is elindul. A dokumentáció előkészítésében és a formanyomtatványok kitöltésében is segít az Eurotrans Alapítvány.

Az Alapítvány Erdély-szerte 34 irodában van jelen – hozzánk legközelebb Nagykárolyban –, az érdeklődők bármilyen kérdéssel fordulhatnak az Eurotranshoz, hiszen a munkatársak segítenek a támogatási kérelem összeállításában, fénymásolatok készítésében, ugyanakkor ingyenes fordítást is biztosítanak.

A Köldökzsinór program és a kérelmezési folyamat részleteit megtalálják az Eurotrans Alapítvány honlapján (www.eurotransalapitvany.ro), de az érdeklődők feltehetik kérdéseiket telefonon is (0364 410 097).

Közlemény