Jövő héten költségvetés?

Majdnem teljesen elkészült a költségvetés-tervezet – jelentette be szerdán a miniszterelnök.

Florin Cîţu azt mondta: „őszintén szólva”, az a legvalószínűbb, hogy ezt a jövő heti kormányülésen fogadja el a kormány.

„Nem egyszerű” költségvetés, hisz ez lesz az, amely „kezdi kijavítani az elmúlt négy évben hozott törvények által okozott anomáliákat” – mondta a kormányfő.

Cîţu szerint nincs rendben az, hogy miközben 2016 és 2020 között a bérkiadások gyakorlatilag megduplázódtak (57 milliárd lejről 110 milliárdra nőttek), „semmi más nem duplázódott meg”, sem az állam jövedelme, sem a gazdaság hatékonysága.

Hozzátette: a reform része, hogy megvizsgálják az állami vállalatok vezetőinek fizetését, és hogy a minimálisra csökkentsék az igazgatósági tagok számát.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a tervezett GDP-arányos költségvetési hiány „már bent van 7,2 százalék alatt”, de azt szeretné, hogy „minél közelebb legyen a 7 százalékhoz”.

Megvizsgálta a kormány a közalkalmazottak pótlékait, és szándékában áll még idén úgy módosítani a jogszabályokat, hogy összefüggés legyen a teljesítmény és a jövedelem között – jelentette be szerdán a miniszterelnök.

Florin Cîţu elmondta: olyan pótlékok kerültek felszínre, amelyeknek a létezéséről sem tudott. A kabinet most dolgozik egy jogszabály-tervezeten, amely úgy módosítja az egységes bértörvényt, hogy a pótlékokat ne „hasból”, hanem az elvégzett munka alapján adják, és így nyilvánvaló összefüggés legyen a teljesítmény és a kapott bér között.

A miniszterelnök a veszélyes munkakörülmények miatt járó pótlékot hozta fel példaként, amelyet egyes intézményekben azoknak adnak – állítja –, akik számítógépen dolgoznak. Azt mondta: az ilyen jellegű pótlékok „el fognak tűnni”.

Hangsúlyozta: a pótlék önmagában helyes, de arra kell használni, hogy jobb munkavégzésre motiválja az embereket

AGERPRES