Eddig 600 ezren kapták meg az oltást

Románia eddig csaknem 950 ezer adag Pfizer/BioNTech és 36 ezer adag Moderna vakcina érkezett, a több mint egy hónapja kezdődött kampány során pedig 598 ezer embert oltottak be, közülük 123 ezren már a második, „emlékeztető” oltást is megkapták – közölte kedden Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampányt koordinátora.

Rámutatott: a lakosság 3,75 százalékos átoltottságával Románia jelenleg a negyedik helyen áll az Európai Unióban a száz lakosra jutó beoltottak száma tekintetben. Az uniós átlag most 2,95 százalékos – tette hozzá.

A csaknem húszmilliós lakosságú Romániába a tervek szerint március végéig további 1,5 millió dózis Pfizer/BioNTech, illetve 430 ezer Moderna vakcina érkezik, február közepétől pedig megkezdik az oltást a brit-svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalatnak az EU-ban múlt héten engedélyezett oltóanyagával is, amelyből március végéig várhatóan 1,3 millió adagot kapnak.

Romániában a héten várható döntés arról, hogy milyen korosztályok esetében használják a mintegy 60 százalékos hatékonyságot ígérő AstraZeneaca oltást, amelyre február 15-étől kezdődően lehet majd időpontot foglalni az ebből a célból újonnan megnyitandó 180 újabb oltásközpontban.

A jelenleg is működő 578 oltásközpontban a Pfizer/BioNTech és Moderna oltásokat kaphatják meg a azok, akiknek van már előjegyzésük.

Gheorghita emlékeztetett, hogy mindkét cég a beígértnél kevesebb vakcinát szállított, ezért nem lehet tartani az oltáskampány eredeti ütemtervét, és múlt héten kénytelenek voltak átütemezni a társadalom számára kiemelten fontos munkát végző foglalkoztatási csoportok már előjegyzett tagjainak a beoltását, hogy biztosítani tudják a 65 év feletti és veszélyeztetett emberek oltását, valamint az emlékeztető vakcina beadását mindenki számára, aki az első adagot már megkapta.

Az internetes előjegyzési portálon április 14-éig bezárólag további 574 ezer ember iratkozott fel az első, 931 ezer pedig a második oltásra.

Romániában – az egészségügyi dolgozók után – az oltáskampány második szakaszában a 65 év felettiek, a krónikus betegek, az idősotthonok lakói és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást. A teljes lakosságot magába foglaló harmadik szakasz a tervek szerint áprilisban kezdődik.

Forrás: MTI