Maszkban, de kezdődik a suli Kaplonyban is

A tanulóknak és a tanároknak állandóan maszkot kell viselniük az iskolában, miután február 8-ától fizikai jelenléttel kezdődik meg az oktatás – hangsúlyozta az Antena 3 televízió műsorában az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu kifejtette: ez, és több más előírás része lesz annak a közös rendeletnek, amit az egészségügyi miniszterrel együtt adnak ki a közeljövőben. Meglátása szerint a maszkviselés megakadályozza a fertőzés terjedését akkor is, ha két tanuló ül egy padban.

Sorin Cîmpeanu úgy fogalmazott: a maszkviselés „összehasonlíthatatlanul fontosabb”, mint az, hogy a tanulók néhány centivel közelebb vagy távolabb ülnek egymáshoz.

K. Iohannis: hétfőtől a gyerekek többsége mehet iskolába

Február 8-ától elkezdődik az iskolákban a fizikai jelenléttel zajló oktatás – jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő.

Az elnök délután megbeszélést folytatott Florin Cîţu miniszterelnökkel, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterrel, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetőjével, Raed Arafattal, valamint a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatójával, Adriana Pistollal.

„Az az egyöntetű döntés született, hogy hétfőtől a gyerekek többsége mehet iskolába” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában. Iohannis hozzátette, az egyes települések fertőzöttségi rátájától függően négy forgatókönyv szerint nyitnak újra a tanintézetek. Ahol kevés a beteg és a zöld forgatókönyv érvényesül, minden óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlik az oktatás mindenki számára. Sárga forgatókönyv esetén csak az óvodások, az elemi osztályokba járók, valamint a vizsgákra készülő végzős osztályok tanulói, azaz a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek térhetnek vissza az iskolapadba, a többiek számára továbbra is online zajlik az oktatás. Azokon a településeken, amelyeken a vörös forgatókönyv érvényesül, csak az óvodások és az elemisták járhatnak be az iskolába, a többiek online tanulnak tovább. A negyedik forgatókönyv akkor lép hatályba, ha a megbetegedések magas száma miatt vesztegzár alá vonják a települést, ez esetben mindenki számára az online térben folytatódik az oktatás.

„Vannak még részletek, amelyeket tisztázni kell: miként ellenőrzik, hogy beteg-e egy gyerek, mi a teendő ilyen esetekben, hány megbetegedés esetén zár be egy iskola stb. Ezeket a kérdéseket közös rendeletben tisztázza majd az oktatási és az egészségügyi miniszter, a rendeletet ma előkészítik és holnap nyilvánosságra hozzák. Következésképpen: készíthetik a gyerekeket az iskolába!” – nyomatékosította Iohannis.

Az államfő rámutatott, bár az elmúlt időszakban csökkent a megbetegedések, a koronavírussal kórházba kerülők, illetve az intenzív terápiás ellátásra szorulók száma, „még nem szabadultunk meg a járványtól”, továbbra is be kell tartani az óvintézkedéseket.

Hozzátette, az iskolák újranyitására vonatkozó döntés meghozatalakor számba vették azt is, hogy más országok miként jártak el. „Az európai országok többségében már kinyitottak az iskolák vagy kinyitnak az elkövetkező hetekben. Csak három olyan állam van, amelyben zárva maradnak a tanintézetek” – fogalmazott.

Helyi szinten hozzák meg a döntést

Az iskolák megnyitásáról szóló döntést nem megyei, hanem a települések szintjén hozzák meg – hangsúlyozta az Antena 3 televízió műsorában az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu kifejtette: a döntést minden település szintjén hetente felül kell vizsgálni, az elmúlt 14 napban, ezer lakosra vetített összesített fertőzésszám alapján.

Amikor a járvány esetleges harmadik hullámáról kérdezték azt mondta: bízik benne, hogy nem lesz, de ha lesz, az nem jelenik meg „egyik napról a másikra”, eltart egy-másfél hónapig, és „jól látható lesz” az emelkedő esetszámokból, tehát nem kell majd azonnali döntést hozni.

Lesz, akik online oktatás is

Azok a tanulók, akik orvosi papírokkal bizonyítják, hogy ellenjavallt, hogy fizikailag jelen legyenek az iskolában, online tanulnak, és ugyancsak online oktatásban vesznek részt azok, akiknek családtagjaik fokozott veszélynek vannak kitéve fertőzés esetén – közölte kedd esti közleményében az oktatási minisztérium.

Az egészségügyi minisztériummal közösen kiadott dokumentum azt ajánlja azoknak a tanulóknak, akiknek „jellegzetes tüneteik” vannak, hogy maradjanak otthon.

Ugyanakkor online tanítanak majd azok a tanárok is, akik a munkaorvos tanúsítványa szerint krónikus betegségben szenvednek, vagy egyéb ok miatt veszélyezettek.

A közlemény szerint öt olyan eset van, amikor online oktatást kell biztosítani, mégpedig akkor, ha:

  • a tanulóknak ellenjavallt a fizikai jelenlét (orvosi igazolás szükséges);
  • a tanulók családtagjai fokozottan veszélyezettek egy esetleges fertőzésre (orvosi igazolás szükséges);

  • a tanulóknak fertőzésgyanús tüneteik vannak;

  • a tanárok krónikus betegségben szenvednek (munkaorvosi igazolás szükséges);

  • a tanároknak fertőzésgyanús tüneteik vannak.

Felfüggesztik az oktatást, ha két tanuló beteg

Ha egyazon osztályból két tanulónak pozitív lesz a koronavírustesztje, abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet – mondta kedd este az Antena 3 televízió műsorában az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu kifejtette: ha csak egy tanulónál igazolják a fertőzést, a többit letesztelik, és ha az eredmény negatív, az osztály tovább járhat az órákra. Ha kettő, vagy annál több gyerek eredménye lesz pozitív, akkor abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet, az iskola többi osztályai járhatnak tovább.

Ha olyan helyzet áll elő, hogy több osztályban lesz pozitív kettő vagy több gyerek koronavírustesztje, akkor egy időre az egész iskola online oktatásra tér át.

Ha az iskolában kettő vagy több tanár fertőződik meg, akik több osztályban tanítanak, akkor az iskolában azonnal felfüggesztik az oktatást – magyarázta a tárcavezető.

Sorin Cîmpeanu kitért arra is, hogy ha egy óvónő vagy tanítónő betegedik le, és senki sem tudja átvenni a csoportot vagy az osztályt, akkor szintén online oktatásra kell áttérni.

AGERPRES