Életbe lépett a faanyag-nyomonkövető rendszer

Életbe lépett a SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszer 2021. január 31-én.

Ettől a dátumtól kezdődően a SUMAL 1.0 csak konzultációs jelleggel elérhető, nem lehet módosításokat eszközölni a rendszer régi változatában. A SUMAL 1.0 programban kibocsátott engedélyek 2021. január 30-án éjfélig voltak érvényesek, a faanyag-nyomonkövetés most már kizárólag az új SUMAL-on keresztül történik.

Kedd délutáni adatok alapján, amikor még kevesebb mint 72 órája lépett életbe a SUMAL új verziója, több mint 28 000 felhasználó és 9 400 gazdasági szereplő regisztrált. Továbbá szintén ebben az időintervallumban 10 832 járművet és 9 235 raktárt jelentettek be, valamint 2617 szállítási engedélyt bocsátottak ki.

Az erdő felügyelője alkalmazás

Az erdő felügyelője (Inspectorul pădurii) nevű alkalmazás új verziója, amely a faanyag nyomonkövetésének átláthatóságát biztosítja a nyilvánosság számára, legkésőbb 2021. február 10-étől elérhető lesz.

A régi alkalmazás, amely a SUMAL 1.0 rendszer adataival működött, a SUMAL 2.0-ás változatának érvénybe lépésével leállt. Jelenleg a fejlesztésért felelős csapat a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium szakembereivel azon dolgozik, hogy a SUMAL 2.0 automatikus lekérdezése után az alkalmazás optimálisan jelenítse meg az adatokat. A programot tesztelik, az applikáció elérhetősége ennek a folyamatnak a végétől függ, de legkésőbb február 10-én élesítik az alkalmazást.

Ebben az időszakban minden gyanús faanyag-szállítmány az 112 hívásával ellenőriztethető. Az ügyfélszolgálat a SUMAL 2.0 rendszerben ellenőrzi az engedély meglétét és a szállítmány törvényességét. Továbbá az ellenőrzőszervek képviselői – az erdészeti őrségek, a rendőrség és a csendőrség –, akiknek jogában áll használni a SUMAL Ellenőrzés modulját, fel fognak lépni a törvény betartásának biztosításáért.

Az erdő felügyelője alkalmazás megújult felületen, felhasználóbarát módosításokkal várja a felelős állampolgárokat. Az applikáció működését a 2020. június 25-ei 497-es számú kormányhatározat szabályozza.

Tájékoztató jellegű találkozók

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter az elmúlt időszakban számos találkozón vett részt az erdőgazdálkodási szektor képviselőivel.

Február 2-án, kedden a ROMSILVA Országos Erdőgazdálkodási Hivatalhoz látogatott el, ahol Gelu Puiu erdészetért felelős államtitkárral videókonferenciát tartott az OEH területi képviselőinek. A megbeszélés témája a január 31-től elérhető SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszer optimális működtetése volt. Az online találkozón részt vettek a megyei erdészeti igazgatók és az alárendeltségükbe tartozó erdészetvezetők.

Tánczos Barna azt kérte tőlük, hogy támogassák teljes vállszélességgel az új SUMAL beüzemelését és fokozottan figyeljenek oda az esetleges tévedésekre.

„A SUMAL új verziója – ahogy ígértük – határidőre elkészült és jól működik. De ahhoz, hogy ez a fejlesztés valódi siker legyen, szükségünk van a teljes erdészeti szektor hozzájárulására. A ROMSILVA Országos Erdőgazdálkodási Hivatal szerepe kulcsfontosságú, hiszen a Románia területén levő erdők szinte felét ők adminisztrálják. Minden változás bevezetése maga utána von egy alkalmazkodási időszakot, de el kell kezdenünk teljes kapacitással használni a SUMAL 2.0-át” – nyilatkozta a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Február 3-án, szerdán Tánczos Barna Lucian Bode belügyminiszterrel a prefektúrák, a magánerdészetek, az erdészeti őrségek, a rendőrség és a csendőrség képviselőinek szervezett videókonferencián vett részt, amelynek témája a SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszer volt.

Az online találkozón a SUMAL 2.0 rendszer bevezetésének hozadékai is elhangzottak:

  • az illegális fakitermelés megfékezése;
  • a bürokrácia csökkentése különböző regiszterek és dokumentumok kiiktatásával;
  • az eddig manuálisan bevitt adatok automatizálása;
  • növeli a faanyag nyomonkövethetőségénekhatékonyságát;
  • minden engedélyt és az ahhoz kapcsolódó dokumentumokat automatikusan generálja a program, kizárólag digitális formában;
  • az illetékes hatóságok által valós időbenellenőrizhető a kitermelt/feldolgozott faanyagútvonala;
  • ezentúl nem kell letenni a kísérőleveleket az erdészeti őrségnél.

Szerdán a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium megbízottjai a ROMSILVA Országos Erdőgazdálkodási Hivatal, az OrszágosErdőfelügyelőségek Egyesülete, a RománRendőr-főfelügyelőség és a Silva szakszervezetképviselői is konzultáltak. A találkozó fő témája azerdészeti kihágások SUMAL 2.0-ával valóösszeegyeztetése volt. A megbeszélésenrésztvevők egyetértettek abban, hogy törvénybenkell rögzíteni a SUMAL 2.0-val kapcsolatosszabálysértéseket és az azokra kiszabhatószankciókat.

„A SUMAL 2.0 alapvetően jól működik, a visszajelzéseket elemezzük. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium folyamatosantartja a kapcsolatot a Speciális TávközlésiSzolgálattal, hogy a terepen felmerülőproblémákat elhárítsuk és a programottökéletesítsük. Bízom benne, hogy számíthatunk az erdészeti szektor támogatására, és együtt a romániai erdőgazdálkodást a digitalizálás, az átláthatóság és az eredményesség elvei és gyakorlatai mentén új szintre tudjuk emelni” – összegezte Tánczos Barna miniszter.

A SUMAL 2.0-ával kapcsolatosan a felhasználóknak a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium további segítséget telefonos ügyfélszolgálaton (0314337799) és a http://www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321 honlapon keresztül nyújt, ahol oktatóvideók is elérhetőek.