A főhajtás emlékmenete

A rendkívüli körülmények dacára nem maradt el idén sem a főhajtás emlékmenete.

78 esztendeje embertelen körülmények között kellett harcolniuk honvédeknek a rettentő túlerő ellen. (1943. január 12-én, −30 °C fokos hidegben, – a hadtest naplója –42 fokot rögzít – erős harckocsi-támogatással megindult a szovjet támadás az arcvonal északi részén.) Minden idő legnagyobb hadi katasztrófáját szenvedték el ott, a Don-kanyarban, hazájuktól 2000 kilométerre. Az utókor nem feledkezik meg róluk, az áldozatokról, akik egy gigászi sakkjátszmának mártírjai. Akár szerte a Kárpát-medencében, Nagykárolyban és vidékén is emlékeztek rájuk. A főhajtás jegyében idén is emléktúrára indultak többen vitéz Berei Károly vitézi hadnagy vezetésével.

Szombaton Kaplonyban az emlékmű előtti téren várt rájuk Tímár Asztrik OFM, plébános. A második világháború áldozataiért imádkoztak a ferences szerzetes vezetésével.

Koszorúkat helyeztek el a továbbiakban: a helyi RMDSZ közössége nevében Kánya Zsolt Albert ideiglenes elnök, illetve Fleisz Adrien tanácstag.

A főhajtásos emlékmenet részvevői Kálmánd, onnan pedig Csanálos felé mentek a csípős hidegben. Remélhetőleg jövőre ismét hivatalos formában, nagyobb számú részvevővel lehet majd megtartani az emlékmenetelést…