Méltóságteljes emlékezést!

Vasárnap szentmisét mutatnak be a deportáltak szenvedései előtt adózva a kaplonyi Szent Antal római katolikus templomban.

A deportáltak, az egykori fiatalok szenvedésére emlékeznek meg vasárnap Kaplonyban. Szatmár megye viszonylatában erről a településről hurcoltak el „egy kis munkára”, azaz málenkij robotára a második legtöbb személyt, több mint 350 embert. Ugyan sokuk ott maradt, de a hitüknek is hála a többségük hazajött. Ma már kevesen élnek közülük, ennek ellenére értük, az ott maradtakért, továbbá az ínséget itthon megszenvedőkért szentmiseáldozatot mutatnak be vasárnap 10 órai kezdéssel.

A második világháború lezárásakor a kollektív bűnösség elve alapján 5 ezer, zömében német eredetű szatmárit hurcoltak el a szovjet hatóságok az úgynevezett jóvátételi munkára. Öt évet dolgoztak odakint embertelen körülmények között. Éheztek, fagyoskodtak, és számtalan munkahelyi baleset is tizedelte őket…

Amióta lehet, minden évben misét mutatnak be értük a Szent Antal-templomban. A szertartás után fiatalok naplórészleteket olvasnak fel, a cél, hogy ők is jobban megértsék, átérezzék eleik szenvedéseit. A templom mellett lévő emlékműhöz vonul a továbbiakban a részvevők, és főt hajtanak az emlékmű előtt, illetőleg koszorút helyeznek el a községi emlékmű talapzatához.

Az idei rendezvényt a Német Demokrata Fórum helyi szervezete mellett a Fényi István Általános Iskola, illetőleg a Kaplonyi Polgármesteri Hivatal szervezi.

Méltóságteljes megemlékezést kívánunk mindenkinek!