Méltóságteljes emlékezés

Vasárnap szentmisét mutattak be a deportáltak szenvedései előtt adózva a kaplonyi Szent Antal római katolikus templomban.

A deportáltak, az egykori fiatalok szenvedésére emlékeztek meg vasárnap Kaplonyban. Szatmár megye viszonylatában erről a településről hurcoltak el „egy kis munkára”, azaz málenkij robotára a második legtöbb személyt, több mint 350 embert. Ugyan sokuk ott maradt, de a hitüknek is hála a többségük hazajött. Ma már kevesen élnek közülük, ennek ellenére értük, az ott maradtakért, továbbá az ínséget itthon megszenvedőkért szentmiseáldozatot mutatnak be vasárnap 10 órai kezdéssel. A második világháború lezárásakor a kollektív bűnösség elve alapján 5 ezer, zömében német eredetű szatmárit hurcoltak el a szovjet hatóságok az úgynevezett jóvátételi munkára. Öt évet dolgoztak odakint embertelen körülmények között. Éheztek, fagyoskodtak, és számtalan munkahelyi baleset is tizedelte őket…

Amióta lehet, minden évben misét mutatnak be értük a Szent Antal-templomban. Tímár Asztrik OFM, plébános szólt a szenvedésükről, majd Csizmár Antal szólt az életútjukról. Elsősorban a ma is élő Szilágyi Mária történetére fókuszált. Beszélt még a jelenlévőkhöz Megyeri Tamás Róbert polgármester, illetve Török Tamás, a kaplonyi Fényi István Általános Iskola igazgatója helyezte történeti kontextusba a deportáltak kálváriáját. A szertartás után a templom mellett lévő emlékműhöz vonultak, és ott hajtottak főt, illetőleg koszorút helyeztek el a községi emlékmű talapzatához.

Az idei rendezvényt a Német Demokrata Fórum helyi szervezete mellett a Fényi István Általános Iskola, illetőleg a Kaplonyi Polgármesteri Hivatal szervezte.

%d blogger ezt szereti: