Mindent vinne a PNL

Florin Cîţut javasolta a miniszterelnöki tisztségre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői egyeztetésen – jelentette ki a konzultációt követően Ludovic Orban pártelnök, hozzátéve, hogy a képviselőházi elnököt is a PNL adná.

Orban rámutatott, a liberális küldöttség közölte az elnökkel, hogy a PNL továbbra is elkötelezett egy jobbközép kormány alakítása mellett, „amely biztosíthatja Románia fejlesztését, a rendszerreformok megvalósítását és azt a gazdasági előrelépést, amelyre az országnak szüksége van”.

Ludovic Orban kifejtette, alakulata Florin Cîţut jelöli a kormányfői tisztségbe, és javaslatuk értelmében a pártelnök töltené be az alsóházi elnöki tisztséget.

A PNL vezetője elmondta még, alakulata nem ért egyet azzal, hogy a PSD bármilyen formában részt vegyen a kormányzásban.

„A PSD miatt 30 éven át egy helyben toporgott az ország, miután a polgárok 2016-ban bizalmat szavaztak nekik, három éven át az ellenkezőjét tették mindannak, amit megígértek” – fogalmazott.

Hozzátette, pártjának vezetőtestülete határozatban rögzítette, hogy az USR-PLUS-szal, az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségekkel hajlandó együttműködésre lépni, és ehhez tartják magukat, ettől eltérő összetételű parlamenti többség kialakítása „egy pillanatig sem merült fel, még nem hivatalos tárgyalásokon sem”.

Hétfőn kormányalakítási tárgyalások zajlanak a Cotroceni-palotában az államfő és a parlamenti pártok képviselői között. A PNL küldöttségét Ludovic Orban pártelnök, a kormányfői tisztségre jelölt Florin Cîţu, Raluca Turcan és Rareş Bogdan első alelnökök, valamint a PNL Prahova megyei szervezetének elnöke, Iulian Dumitrescu alkotta.

AGERPRES