Eddig 13 százalékos a részvétel Kaplonyban

Öszesen 355-en szavaztak Kaplonyban 12.20 óráig.

Mint ismeretes, a községben két szavazóházat alakítottak ki, éspedig a hivatalban működik a 163-as számú, míg az iskola épületében a 164-es. Fél kilencig az előbbinél összesen 156-an voksoltak, az utóbbinál pedig 199-en.

Csökkent négy év alatt a szavazásra jogosult Szatmár megyeiek száma. S csökkent a választási kedv is az adatok szerint. Jelenleg csaknem egy százalékkal kevesebben adták le voksaikat, mint 4 évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban, tehát délig. A választók 8,65 százaléka döntött úgy, hogy nem adja más kezébe a választási lehetőséget. A legnagyobb szavazókedvvel az olténiai megyék rendelkeznek. Országos szinten 10,90 százalék az arány, ami csaknem 2 millió lakost jelent.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere arra a csapatra szavaztott, amely a város fejlesztési projektjeit támogatni fogja Bukarestben: „A harmadik híd, a körgyűrű, a határátkelők ügye mellett számos olyan projektünk van, amelyért Bukarestben kell támogatást kiharcolni. Négy évig nem lesz több választás, a mai nap 4 évre határozza meg a szatmári közösség jövőjét. Arra kérem Önöket, az egészségügyi rendelkezéseket figyelembe véve, menjenek el szavazni és ahogyan szeptemberben is, mozgósítsák családtagjaikat, barátaikat. Számítok Önökre, ahogyan Önök is számíthatnak rám.”

Erdei D. István, leköszönő parlamenti képviselő az erős utánpótlásra szavazott: „Húsz éven át képviseltem a szatmáriakat a szavazataiknak köszönhetően. Pontosan tudom, hogy mit jelent ott lenni, ahol a döntések születnek. Ott kell legyünk, hogy mi döntsünk és ne mások a fejünk felett. Ma az összefogás listájára adtam le a voksom, s arra kérek mindenkit, hogy tegyenek ugyanígy.”

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere a magyar közösség erős képviseletére szavazott: „Meggyőződésem, hogy mi, nagykárolyiak erős öntudattal rendelkezünk és alapos mérlegelést követően, a legjobbak embereket választjuk, hogy a következő négy évben a mi érdekeinket képviseljék. Az időjárás sem jelenthet akadályt, hiszen kívánni sem lehetne kedvezőbbet a mostaninál. Tartsuk be az óvintézkedéseket és menjünk el mindannyian, szavazzunk az erős magyar képviseletért!

Pataki Csaba Szatmár méltó képviseletére szavazott: „Ma egy olyan csapatra szavaztam, amely az összefogés gyümölcse. Arra szavaztam, hogy Szatmár méltóképpen legyen képviselve és szatmáriaknak újra az legyen az érzésük, hogy egy győztes csapat mögött állnak. Négy évente van ilyen alkalom, s ha ma nem nyilvánítunk véleményt, akkor a következő négy évben magunkra maradhatunk. Arra kérek mindenkit, hogy jöjjenek el szavazni, támogassák velem együtt az összefogás listáját.”