Szatmár megyében kicsi a részvételi arány

Hat óráig Romániában a szavazásra jogosultak 28,07 százaléka élt szavazati jogával, ami valamivel több mint 5,1 millió szavazót jelent. Szatmár megyében 25,39% -os a részvételi arány. Négy éve 30,25 volt ugyanebben az időszakban. Idén a koronavírus-járvány miatt szinte a duplája a négy évvel ezelőttinek a mozgóurnával leadott voksok száma. Szatmár megyében ez 1411 mozgóurnás szavazatot jelent.

Továbbra is sereghajtók a megyében a többségében magyar települések. Alig valamivel több mint négy óra van hátra a szavazóházak zárásáig, ám ennek ellenére úgy tűnik, hogy jelentősen nem nő a szavazási kedv. A megyében a részvételi arány 21,42 %. Ezt az arány meg sem közelíti Óvári, Vetés, Mezőpetri, Mezőterem és Halmi. Ezekben a községekben 14 és 16 százalék közötti a részvételi arány.

Nagykárolyban négy évvel ezelőtt csaknem 5000 személy adta le már a voksát. Jelenleg alig haladja meg a voksolók száma a 3500-at. Igen jelentős a különbség. Sárközújlakon négy évvel ezelőtt 1351 személy adta le eddig a voksát, most ez még nem éri el az ezret sem. Tasnádon kicsivel több mint 700 szavazat a különbség a 2016-os választás javára.

Nagyon alacsony a magyar többségű községekben a leadott szavazatok száma. A szavazóházak közül az első tízben csak román érdekeltségű falvak vannak. Az első szavazóház, ahol elérték a 30 százalékos részvételt a többségében magyar szavazók, az Dara. Ezek után hosszú lemaradással következik Kaplony.