Továbbra is: vészhelyzet

Újabb határozatot fogadott el az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU), amelyben a veszélyhelyzet 30 nappal való meghosszabbítását javasolja november 14-étől kezdődően – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat.

A belügyminisztériumi államtitkár hangsúlyozta, hogy a határozatban nem szerepelnek újabb korlátozó intézkedések.

Arafat kiemelte, a hétfőtől életbe lépett szigorításoknak azért kell 30 napon át érvényben maradniuk, hogy érezhető legyen „valós hatásuk”.

A DSU vezetője szerint a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozat a december 6-án esedékes parlamenti választásokkal kapcsolatos szabályozásra is kitér. A határozatot még a kormánynak is el kell fogadnia.

Nem tartalmaz további korlátozó intézkedéseket az a határozat, amellyel a kormány újabb harminc nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzetet Romániában – közölte Ludovic Orban.

A Transgaz vállalatnál tett látogatását követően adott nyilatkozatában a miniszterelnök rámutatott, csütörtök esti ülésén újabb határozatot fogad el a kabinet a veszélyhelyzet 30 nappal való meghosszabbításáról, ebben azonban nem lesznek újabb korlátozó intézkedések.

„Úgy véljük, hogy most rendelkezésünkre állnak a szükséges eszközök az esetszámok növekedésének megállítására” – fogalmazott.

Azt kérte Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön a prefektusoktól, hogy a frissen megválasztott polgármestereket is vonják be a koronavírus elleni harcba, a korlátozó intézkedések gyakorlatba ültetésére irányuló erőfeszítésekbe.

A prefektusokkal tartott távértekezleten a kormányfő leszögezte, a hatóságoknak megfelelően el kell magyarázniuk az embereknek a hétfőtől életbe lépett korlátozások lényegét, és gondoskodniuk kell ezek betartatásáról.

A miniszterelnök szerint a polgármestereknek is ki kell venniük a részüket ebből a munkából. Mint mondta, csak a polgármester függesztheti fel egy cég működési engedélyét, ha az nem tartja be a védelmi intézkedéseket, ugyanakkor a helyi rendőrség munkájának támogatásával is segíthetik a szabályok betartatását.

A kormányfő ugyanakkor arra kérte a prefektusokat, a Munkaügyi Felügyelőségekkel közösen tárgyaljanak a munkaadókkal a csoportbontásos munkáról, amellyel a cél a tömegközlekedési eszközök zsúfoltságának megszüntetése.

Forrás: AGERPRES