252 villám- és ultragyors töltő

A NEXT-E elektromos járműveket kiszolgáló töltőinfrastruktúra-projekt tagjai és az e-mobilitás digitális specialistája, a Hubject közötti együttműködésnek köszönhetően a projektben megvalósuló kombinált villám- és ultragyors töltők egyetlen alkalmazáson keresztül lesznek elérhetők mind a hat országban, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában is. 222 db több csatlakozási szabványt is támogató villámtöltő (50 kW) és 30 db ultragyors töltő (150-350 kW) integrációja valósul meg a világ legnagyobb többszolgáltatós töltőhálózata, a Hubject intercharge platformon, még könnyebbé téve a hosszabb utazásokat a régióban.

A NEXT-E projekt, amely az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül, európai uniós társfinanszírozással valósul meg, négy energetikai vállalat – az E.ON-csoport csehországi, romániai és szlovákiai vállalatai, a horvát HEP- Hrvatska elektroprivreda, a MOL-csoport magyarországi, horvátországi, csehországi, romániai és szlovéniai vállalatai, a Petrol-csoport szlovén és horvát vállalatai –, valamint két autógyártó együttműködése, amelynek keretében 222 villám- és 30 ultragyors töltőt telepítenek Közép- és Kelet-Európa 6 országának töltőállomásain, a lenti infografika szerint.

A Hubjecttel való együttműködéssel nagymértékben növekszik a NEXT-E projekt e-mobilitási hálózatának jelentősége, létrejön egy e-roaming platformhoz csatlakozó, a hosszabb távú utazást támogató töltőinfrastruktúra.

Jelenleg az elektromos töltőkhöz az adott töltőt telepítő partnervállalat alkalmazásán keresztül lehet hozzáférni, ami akadályokat gördít a roaming és az elektromos járművel történő hosszabb, országhatárokat átlépő utazás elé. Ez azonban most megváltozik. Azzal, hogy a NEXT-E konzorcium tagjai által telepített 222 villám- és 30 ultragyors töltő a Hubject intercharge platformjára kerül, egyetlen alkalmazás használatával, elektromos autóval is könnyedén el lehet jutni a cseh határtól az Adriára vagy a Fekete-tengerhez. A felhasználók a NEXT-E projekt minden töltőállomásán a Hubject intercharge platformját használva tölthetik járművüket, ami jelentősen növeli az e-mobilitási szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek mobilitását minden szomszédos országban.

„A NEXT-E, és azon belül a MOL bebizonyította, hogy képes kialakítani egy jól átgondolt, koherens e-mobilitási töltőhálózatot, és eközben létrehozni egy új szolgáltatást az elektromos autókat használók számára. A töltők mindegyikét töltőállomásra telepítjük, ezzel ötvözzük az ügyfelek számára ismerős és új élményeket. A MOL-csoport terveivel összhangban a következő kihívás az összekapcsolt szolgáltatások létrehozása (roaming) lesz. Az erre alapozott későbbi piaci együttműködések révén az e-autósok egyre kényelmesebben utazhatnak az országhatárokon át is. A Hubject roamingplatform-szolgáltatása és sokéves tapasztalata értékes segítséget fog ebben jelenteni, örömmel indulunk el velük ezen a közös úton” – fogalmazott Tóth-Fekete Róbert, MOL-csoport Alternative Fuels területének vezetője.

Cătălin Iordache, az E.ON Energie Románia vezérigazgatója elmondta, hogy „A Hubject roamingplatform-szolgáltatása korlátlan hozzáférést kínál az E.ON Drive ügyfeleinek a NEXT-E projekt keretében létesített összes elektromos töltőhöz, valamint a Hubject roamingplatformhoz tartozó töltőállomásokhoz is. Romániában az E.ON által telepített állomásokat ez év végéig működtetik a Hubject platformon, ekkor fejeződik be a 19 gyorstöltő telepítése, amelyet az E.ON Energie Románia vállalt a NEXT-E projekt keretében. Jelenleg az utolsó állomás telepítésén dolgozunk, amely a Temes megyei Lugojban lesz, hazánk egyik fő páneurópai közúti közlekedési folyosóján: Konstanca – Bukarest – Temesvár útvonalon”.

„A következő NEXT-E projekt meghatározó lesz abban, hogy elérhessük az ambiciózus célunkat, és megvalósulhasson a zéró kibocsátás a közlekedési szektorban és a szén-dioxid-semleges gazdaság Európában,” – jelentette ki Richard Ferrer, az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökség (INEA) közlekedésinnovációs csapatának vezetője. „Az átjárhatóság és az e-roaming elengedhetetlenek egy elektromos járműveket kiszolgáló, hatékony töltőhálózathoz, ezek biztosítják, hogy elektromos járművel is problémamentesen utazhassunk Európa-szerte. Az elektromos járművek töltésének könnyen, megbízhatóan kell működnie, és fontos, hogy anyagilag se jelentsen ez nagy terhet az európaiak számára. Az, hogy ez a szolgáltatás elérhetővé válik a Hubject platformján, fontos előrelépés ebben a tekintetben. Mindezt az energetika, az autóipar, a mobilitás és a szoftverek területén működő állami és magánvállalatok úttörő szerepvállalásának köszönhetjük. Így, Európában valósággá válhat az elektromobilitás! Az Európai Bizottság és az INEA továbbra is különböző programokon keresztül támogatja az ilyen projekteket és gazdasági szereplőket, hogy elérhessük az európai zöld megállapodásban megfogalmazott célokat.”

Christian Hahn, a Hubject GmbH vezérigazgatója elmondta, hogy „Ez a kollaboráció egyszerű megoldást kínál a töltőüzemeltetők és az e-mobilitási szolgáltatók közötti együttműködésre, illetve a résztvevők üzleti modelljének fejlesztésére. A Next-E projekt konzorciumának megbízható partnereivel való közös munka az egész európai piac javát szolgálja, és leegyszerűsíti az elektromosautó-töltési piacot.”

Ez a sajtóközlemény az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül európai uniós társfinanszírozással megvalósuló NEXT-E projekt része. Tartalmáért kizárólag a szerző felelős. Az Európai Unió nem felelős a benne foglalt információk semminemű felhasználásáért.

A NEXT-E projektről

A NEXT-E projekt egy olyan egyedülálló kezdeményezés, melynek keretében az energia-, az olaj- és gázipar több, vezető szerepet betöltő vállalata működik együtt autógyártókkal annak érdekében, hogy egy átjárható, minden szabványt támogató elektromos jármű töltőállomás-hálózatot hozzanak létre a maghálózat és a TEN-T közlekedési folyosók mentén. A konzorcium az E.ON Group vállalataiból (a Zapadoslovenská energetika Szlovákiában, az E.ON Cseh Köztársaság, az E.ON Magyarország és az E.ON Románia), a MOL Group vállalataiból (az összes résztvevő ország leányvállalatai), a horvátországi Hrvatska elektroprivreda-ból (Szlovénia és Horvátország), és két autógyártóból áll.

A NEXT-E projekt keretében 222 db, több szabványt is támogató gyors (50 kW) és 30 db ultragyors töltőállomást (150–350 kW) telepítenek a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia és Románia területén. A program a tervek szerint 2020-ban fejeződik be, az interoperabilitás érdekében több, már folyamatban lévő CEF társfinanszírozással megvalósuló programmal együtt. A más, szintén az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül, európai uniós társfinanszírozással megvalósuló projektekkel való koordináció biztosítja az átjárhatóságot a Next-E hálózat és Nyugat-Európa között.

A NEXT-E projektről további információk a http://www.next-e.eu oldalon érhetők el.

A Hubjectről

A Hubjecttel egyszerűbbé válik az elektromos járművek töltése. Intercharge-nak nevezett e-roaming platformjával az e-mobilitás specialistája összeköti a töltőüzemeltetőket és az e-mobilitási szolgáltatókat, ezzel minden hálózaton egységes módon biztosít hozzáférést a töltőinfrastruktúrához. Az üzemeltetőhálózatok összekapcsolásával a Hubject a világ legnagyobb elektromos járműveket kiszolgáló, többszolgáltatós töltőhálózatát hozta létre, amely négy kontinens 43 országában több mint 250 000 töltési hellyel és több mint 750 B2B partnerrel rendelkezik. Emellett a Hubject megbecsült tanácsadó az e-mobilitási piacon, autóipari gyártóknak, töltési szolgáltatóknak és más, az elektromos járművekhez kapcsolódó vállalatoknak nyújt tanácsokat az e-mobilitási szolgáltatások bevezetésével, illetve a Plug&Charge ISO 15118 szabvány szerinti megvalósításával kapcsolatban. A Hubject tehát az egész világon támogatja az e-mobilitás terjedését és fejlesztését. A Hubject 2012-ben jött létre a Bosch, a Mercedes-Benz, az EnBW, az Enel X, az innogy, a Siemens és a Volkswagen-csoport közös vállalkozásaként. A berlini székhelyű vállalatnak Los Angelesben és Sanghajban vannak leányvállalatai.

HUBJECT — Heading for the future.
A Hubjectről és szolgáltatásairól további információ a hubject.com oldalon érhető el.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, budapesti központú, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, amely 25 000 fős nemzetközi, dinamikus szakembergárdájával több mint 40 országban van jelen, és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási-termelési tevékenysége a szénhidrogének területén felhalmozott, több mint 75 évnyi tapasztalatra épül. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátásilánc-menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig 1933 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa tíz országában.

2030-as stratégiájával összhangban a hagyományos üzletágai mellett a MOL-csoport létrehozta Innovatív üzleti megoldások divízióját. Erre alapozva a vállalatcsoport célja az, hogy ügyfelei számára mindig az első számú választás legyen, akár az energia, akár a közlekedés területén felmerülő igényekről van szó. Az elmúlt három évben a MOL-csoport számos, a mobilitást szolgáló tevékenységet indított el: a MOL Plugee e-mobilitási megoldást 6 közép-kelet-európai országban, a MOL Limo (elektromos) autómegosztási szolgáltatást Magyarországon, a MOL Fleet Solution flottakezelési szolgáltatást Magyarországon, az ITK Holding autóbuszgyártási szolgáltatást és a Magyarországon MOL Bubi, Szlovákiában Slovnaft Bajk néven működő kerékpármegosztó szolgáltatást.

Közlemény