Baj lehet!

Az országos vészhelyzeti bizottság döntése értelmében korlátozó intézkedéseket vezetnek be azokon a településeken, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos megbetegedések száma meghaladja az 1,5-öt – jelentette be hétfő este Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője rámutatott, az országos vészhelyzeti bizottság már döntött az intézkedésekről, ezeket kormányhatározatba foglalták, és a megyei bizottságok feladata, hogy helyi szinten alkalmazzák.

Arafat elmondta, ha egy településen az előző 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve meghaladja a hármat, és fertőzési gócok vannak, a megyei vészhelyzeti bizottságnak mérlegelnie kell a település vesztegzár alá vonását; ahol az ezer főre eső megbetegedések száma meghaladja az 1,5-öt, betilthatják az esküvőket, keresztelőket és más eseményeket, elrendelhetik az éttermek bezárását.

Azokon a településeken, ahol az előző 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve meghaladja az 1,5-öt, állami intézményeknek és magáncégeknek egyaránt javasolni kell a távmunkára való áttérést.

Egy másik intézkedés értelmében a vallási eseményeken csak az azok helyszínéül szolgáló településen élők vehetnek részt, más településekről érkező zarándokok nem.

Az országos vészhelyzeti bizottság egy másik döntése ugyanakkor lehetővé teszi azon újonnan mandátumot nyert önkormányzati vezetők számára, akik karanténban vagy elkülönítésben vannak, hogy interneten keresztül letegyék a hivatali esküt.

Arafat nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a következő időszakban szigorítják az ellenőrzéseket, ugyanakkor mérlegelik annak bevezetését, hogy ha egy cégnél szabályszegést észlelnek, legalább 30 napra függesszék fel a tevékenységét.

„Mindemellett számítunk a lakosság együttműködésére. Néhány egyszerű dolgot kell betartani: maszkviselés, fizikai távolság betartása, kézfertőtlenítés, felületek fertőtlenítése” – tette hozzá.

Forrás: AGERPRES