Bohózat: sokan „elfelejtettek” megjelenni

Határozatképtelennek bizonyult a kétkamarás román parlament hétfői együttes ülése, így nem szavazhatott az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelyben a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányának leváltását kezdeményezték.

Az ülést a PNL mellett a teljes jobboldal, a kisebbségi képviselők és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bojkottálta. A legnagyobb frakcióval rendelkező PSD-nek a papírforma szerint – két másik baloldali párttal együtt – elegendő törvényhozója lenne a kormánybuktatáshoz, de több törvényhozójuk is hiányzott.

A PSD elnöki tisztségébe frissen megválasztott Marcel Ciolacu házelnök bejelentette: kezdeményezni fogja, hogy zárják ki a pártból azokat, akik beteget jelentettek, és távolmaradásukkal ellehetetlenítették a bizalmatlansági indítvány megszavazását.

A parlament együttes ülése a törvényhozók több mint felének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – részvétele esetén határozatképes. Ugyanilyen minősített többség szükséges egy tisztségben lévő kormány leváltásához vagy egy új kabinet beiktatásához.

Hétfőn mindössze 226-an voltak jelen. Bár a bizalmatlansági indítvány megvitatásához nem volt szükség határozatképes létszámra, szavazni úgysem lehetett volna róla, ezért az ülést berekesztették.

A kormánybuktatást a járványhelyzet rossz kezelésére, a gazdasági és egészségügyi „káoszra” hivatkozva, a PNL-kormányt korrupcióval vádolva a legnagyobb frakcióval rendelkező PSD kezdeményezte. Először fordult elő, hogy a parlament rendkívüli ülésszakán terjesszenek be bizalmatlansági indítványt: ennek alkotmányosságát a PNL megkérdőjelezte, de óvásukat még nem bírálta el az alkotmánybíróság.

Szeptember elsején megkezdődik a parlament rendes őszi ülésszaka, így további alkotmányossági vitákat szülhet az, hogy egyáltalán napirendre kerülhet-e még egy másik (rendkívüli) ülésszakon beterjesztett bizalmatlansági indítvány.

Politikai elemzők szerint a PSD-t eddig ideiglenes elnökként vezető Ciolacu számára azért volt fontos a harcos, kormánybuktatástól sem visszariadó ellenzéki szerep, hogy erőt mutasson fel párttársai előtt a PSD augusztus 22-én lezajlott tisztújító kongresszusa előtt. Egyelőre nem világos, hogyan próbál az ellenzéki vezető kihátrálni a mostani helyzetből: visszavonja, újra beterjeszti, vagy ismét napirendre próbálja tűzni az elnapolt bizalmatlansági indítványt.

Ciolacu azt ígérte: a PSD néhány napon belül dönt a folytatásról.

Forrás: MTI

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) az alkotmánybírósághoz fordul, amennyiben a kedden kezdődő rendes ülésszakban szavaznak a parlamenti vakáció alatt benyújtott bizalmatlansági indítványról – jelentette be hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

Meglátása szerint az új parlamenti ülésszakban a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) új indítványt kell benyújtania, ha ragaszkodik hozzá, a rendkívüli ülésszak alatt benyújtott indítványt nem lehet a rendes ülésszak alatt megtárgyalni, és szavazni róla.

A PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája és az erről való szavazás a két ház hétfői együttes ülésének napirendjén szerepelt.

A két ház együttes ülése az eredeti programnak megfelelően 14 órakor kezdődött el, röviddel ezután azonban másfél órára felfüggesztették, mert csak 170 törvényhozó volt a teremben. A frakcióvezetők döntése értelmében 15 óra 30 perckor újrakezdték az ülést névsorolvasással, de második nekifutásra is döntésképtelennek bizonyult a testület.

Forrás: AGERPRES