Válságtámogatás tejtermelőknek

44 millió eurós keretösszeget, azaz több mint 217,7 millió lejt szán a tejtermelésre szakosodott szarvasmarhatartók támogatására a mezőgazdasági minisztérium.

Az állami támogatásról szóló jogszabály – sürgősségi rendelet formájában – a szerdán került a kormány asztalára és szavazták meg – hívja fel az érintett gazdák figyelmét Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának alelnöke, a Partiumi Falugazdász Program koordinátora.

Az egyszeri alkalomra szóló válság-támogatást – amit a jogszabály megjelenésétől számítva 30 munkanapig az APIA-n keresztül igényelhetnek majd a gazdák – a 2022-es esztendőre vonatkozóan, az orosz-ukrán háború nyomán megemelkedett termelési költségek és energiaárak ellensúlyozására kínálja a szaktárca. A fejőstehenenként 73 euróban megszabott támogatásra azok a szarvasmarhatartók jogosultak, akik egyedi farmazonosítóval rendelkeznek, illetve szerepelnek a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) nyilvántartásában, 2022. február 24. előtt nem álltak átszervezés, felszámolás vagy csődeljárás alatt, 2022. augusztus 1. és december 31. közötti féléves időszakban tejet termeltek és értékesítettek, december végén pedig továbbra is rendelkeztek annak a fejősállománynak a legkevesebb 75 százalékával, amire a támogatást igénybe veszik – derüli a tervezetből.

Ezen felül fontos követelmény – hangsúlyozza Magyar Lóránd – hogy a támogatást minimum-állományszámhoz köti a minisztérium: eszerint az egyedenkénti 73 eurós válságtámogatásra a legalább 10 fejőstehénnel (hegyvidéki övezetekben 5 fejőstehénnel) rendelkező gazdák jogosultak. Az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa a 10 fejőstehénnél meghúzott küszöbhatárt nem helyesli, mivel ily módon – Partium szintjén például – kizárják a kompenzációs-támogatásra jogosultak köréből azokat a kistermelőket, akik tíz egyednél kevesebb, csupán 3-5-7 tehénnel rendelkeznek.

„Jó, hogy létezik ez a program, mert egyértelműen segíti a magas költségekkel és energiaárakkal küszködő állattartókat. Viszont a program jelenleg csak a tejtermelőket támogatja, a húsmarha-tenyésztők a későbbiekben fognak támogatásban részesülni. A tejtermelők gyakorlatilag április-május folyamán már hozzájuthatnak az állatonkénti 73 eurós segítséghez, miközben a húsmarha-tenyésztők – akiknek szintén jelentősen nőttek költségeik – csak hónapokkal később kaphatják meg a támogatást. Ezt nem tartom korrektnek. Mint ahogy azt sem, hogy a tejtermelőknél minimum-állományszámhoz kötik a támogatást, ami a mi esetükben legkevesebb 10 tehén meglétét feltételezi. Ez azt jelenti, hogy az a szektor, amely Romániában amúgy is eltűnő félben van – az állattenyésztési ágazatra és ezen belül a néhány tehenes kisgazdaságokra gondolok – a mezőgazdasági minisztérium eleve nem részesíti támogatásban” – világít rá Magyar Lóránd.

A Partiumi Falugazdász Program irányítója azt sem tartja helyes megközelítésnek, hogy a szaktárca előre leszögezte, azaz 73 euróban rögzítette az egyedenkénti támogatás mértékét, ezáltal nem biztosít lehetőséget arra sem, hogy a rendelkezésre álló 44 millió eurós keretösszeget a támogatásra jelölt tényleges állományszámra visszaosztva esetleg nagyobb egyedenkénti támogatáshoz juttassa a gazdákat.

%d blogger ezt szereti: