Az új agrártámogatási lehetőségekről

Február 3-án, a Bihar megyei Érmihályfalván 250 fő részvételével rajtolt, majd ugyanaznap a Szatmár megyei Lázáriban is több mint kétszáz gazdát megmozgató, telt házas rendezvénnyel folytatódott az uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokat és pályázati lehetőségeket bemutató Startoljunk rá! előadássorozat.

Partiumból indult erdélyi körútjára Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat és az erdélyi gazdaszervezetek közös szervezésű tájékoztató-karavánja. A Startoljunk rá! nevet viselő rendezvénysorozaton – mely az első, partiumi állomásai után február-március folyamán a Szilágyságba, illetve Erdély és Székelyföld valamennyi térségébe ellátogat – az új, idéntől életbe lépő területalapú és állattenyésztési támogatásokról, továbbá a fiatal gazdálkodóknak és a különböző mezőgazdasági vállalkozásoknak, gazdatársulásoknak szóló beruházás-támogatásokról kapnak hasznos, lényeges információkat a termelők. Ráadásul magyar nyelven és első kézből, azoktól a szakemberektől, akik az adott megyék Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségeinek (APIA) és Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökségeinek (AFIR) berkeiben tevékenykednek.

A találkozókon az uniós közös agrárpolitikájáról, illetve a 2023-2027-es időszakban az EU-s mezőgazdasági pénzalapok romániai felhasználásáról rendelkező Nemzeti Fejlesztési Stratégia (PNS) intézkedéseiről, pályázati lehetőségeiről tájékoztatják a gazdálkodókat. A találkozókon a szakemberektől kapott információk mellett a stratégia intézkedéseit és mezőgazdasági támogatásait pontokba szedő Startoljunk rá! tájékoztató kiadvánnyal is gazdagodnak a gazdák. A Vincze Loránt támogatásából megjelent 140 oldalas füzet átfogó, mégis könnyen áttekinthető formában mutatja be a gazdáknak az APIA és az AFIR közvetítésével elérhető közvetlen támogatásokat, illetve a pályázathoz, üzleti tervhez kötött vissza nem térítendő farmfejlesztési, gépvásárlási forrásokat.

A tájékoztató karaván nyitórendezvényét péntek délelőtt Érmihályfalván, – stílszerű helyszínként – a száz éve még malomként működő, de mára már új rendeltetésként, kulturális központtá alakított Gizella-malomban tartották, ahol elsőként Szabó Ödön, parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ elnöke köszöntötte a gazdákat, majd moderátorként Karsai Attilát, a házigazda település polgármesterét, majd dr. Nagy Miklós elismert ökogazdálkodót, egyetemi oktatót, a Bihar megyei magyar gazdák egyesületének elnökét szólította a mikrofonhoz. A városvezető megkérdőjelezhetetlennek minősítette a partiumi falugazdászok munkáját és gazdarendezvényeik hasznosságát, Nagy Miklós pedig – a teremben helyet foglaló fiatal gazdák nagy számára utalva – különös örömét fejezte ki, hogy a mezőgazdaságban és vidékben rejlő fejlődési, boldogulási lehetőségeket Bihar megyében is egyre több fiatal látja meg.

Szatmár megyében, Lázári kultúrházában Béres Antal polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Nem csak a pályázatok fontosságát hangsúlyozta, hanem rámutatott arra is, hogy EU-s forrásokból származó fontos megvalósításoknak örülhetnek a község lakói is.

A Partiumi Falugazdász Hálózat nevében Magyar Lóránt parlamenti képviselő, a partiumi falugazdász program koordinátora köszöntötte a jelenlévőket. Előrebocsátotta: olyan kezdeti szakaszban vagyunk, amikor – a rengeteg változás és új szabály miatt – még nem tiszták sem az AFIR-os pályázati kiírások, sem az APIA-s támogatási feltételrendszerek. Ennek ellenére mégis nagyon fontosnak tartja, hogy a gazdákat minél korábban felkészítsék, minél pontosabb, korrektebb információkhoz juttassák. „A mai érmihályfalvi és lázári rendezvény csak a tájékoztató kampányunk első szakasza. Az elkövetkező hetekben, hónapokban ezt a munkát a kistérségek szintjén is folytatni kívánjuk. A Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársaival el szeretnénk jutni minden egyes településre, hogy a gazdáink időben jussanak megfelelő információkhoz, ne kerüljenek lépéshátrányba a 2023-2027-es időszakban” – hangsúlyozta Magyar Lóránd.

Vincze Loránt, a mezőgazdasági tájékoztató karaván társszervezője, főszponzora az Európai Unió új közös agrárpolitikájáról beszélt, felhívva a gazdák figyelmét azokra a modernizációs célkitűzésre, amiket a KAP – a hazai fejlesztési stratégián keresztül – Románia számára is gazdasági, környezetvédelmi, társadalmi és vidék fenntarthatósági szempontok szerint kijelölt. Leszögezte: szükség van az új KAP-ban hangsúlyosan megjelenő a zöld kezdeményezésekre, de józan ésszel gondolkozva ez nem mehet az élelmiszertermelés, az élelmiszerellátás-biztonság rovására. Üdvözli ugyanakkor az új közös agrárpolitika ökogazdálkodást serkentő erőfeszítéseit, továbbá azt, hogy a kifizetések 10 százalékát kötelező a kis- és családi gazdaságok támogatására, erősítésére fordítani. Az új területalapú támogatásokat, állattenyésztési jogosultságokat és vidékfejlesztési intézkedéseket bemutató Startoljunk rá! kiadvány kapcsán elmondta, hogy a tájékoztató füzet a partiumi, erdélyi gazdaszervezetek közös munkájának gyümölcse, aminek segítségével a gazdák pontos képet kaphatnak arról, hogy a 2023-2027 között a romániai agrárium és vidék fejlesztésére elkülönített 15,8 milliárd eurós uniós támogatást milyen konkrét intézkedéseken, pályázati kiírásokon keresztül lehet a saját gazdaságait, közösségeik, településeik modernizálására fordítani.

%d blogger ezt szereti: