Vigyázzunk régi gyümölcsfajtáinkra

A tájfajta igenis érték, legyen szó akár alma, körte vagy egyéb régi, hagyományos erdélyi gyümölcsfajtáról – vallják a partiumi falugazdászok. Épp ezért az őshonos fajtákkal rendelkező gyümölcsfa-tulajdonosok segítségét kérik ahhoz, hogy a megfelelő szaporítóanyagok begyűjtésével a régi, veszélyeztetett fajtákból álló gyümölcsöskertet alakíthassanak ki.

Az utóbbi években elindított gyűjtőmunka folytatásaként idén is bővíteni szeretné a Partiumban honos régi, eltűnő félben lévő gyümölcsfajtákból álló gyűjteményét és szaporítóanyag-készletét a Partiumi Falugazdász Hálózat. A veszélyeztetett fajták gyűjtését és megmentését célzó Tündérkert-program keretében épp ezért a szervezet munkatársai arra kérik a bihari, szatmári, szilágysági és máramarosi gazdálkodókat, gyümölcsfa tulajdonosokat, hogy amennyiben hagyományos, régi, tájjellegű gyümölcsfajtákkal rendelkeznek, jelezzék a falugazdászoknak.

A Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársai a gyümölcsfákról vágott, szaporítóanyagnak alkalmas ágak, hajtások felhasználásával és megfelelő alanyokba oltásával olyan védett gyümölcsöskert létrehozásán fáradoznak, ahol a lehető legtöbb erdélyi őshonos, eltűnő félben levő gyümölcsfajta megtalálható lesz, így fennmaradása és szükség szerinti szaporítása is biztosítható lehet.

A Kárpát-medencei Tündérkert-mozgalom mintájára létrehozandó védett gyümölcsöskert a partiumi falugazdász-szervezet évek óta dédelgetett terve. A régi, veszélyeztetett gyümölcsfajták felleltározása az elmúlt két esztendőben Szatmár, Szilágy, Bihar és Máramaros megye területén is elindult.

A még létező régi, hagyományos alma, körte, birs, szilva, cseresznye és megy tájfajták feltérképezéséhez, számba vételéhez, valamint az oltóanyagok gyűjtéséhez a partiumi falugazdászok idén is a ritka, őshonos fajtákkal rendelkező gyümölcsfa-tulajdonosok segítéségét kérik. A szaporító-anyag gyűjtéshez egy frissen vágott, betegség mentes, nagyságrendileg 15–30 cm hosszú, 1 éves hajtásra van szüksége a falugazdászoknak, aminek – ha a gazda kéri – a kiválasztását és a begyűjtését, házhoz menve, a szervezet munkatársai is elvégzik.

A gyümölcsfa-mentési programot Bihar megyében Huszár Antal kertészmérnök (elérhetősége: 0741-778.919, huszar.antal@partiumigazda.ro vagy huszar_antal@yahoo.com), Szatmár megyében pedig Fehér Gyula agrármérnök (0725-918.514, feher.gyula@partiumigazda.ro) falugazdász koordinálja. A programért felelő két falugazdászt ugyanakkor WhatsAppon vagy a Partiumi Falugazdász Hálózat Facebook oldalán keresztül is értesíthetik a gyümölcsfa-tulajdonosok.

„Nagyon fontosnak tartom a Tündérkert programban felajánlott fajták értékeinek megőrzését és tovább adását a jövő generációi számára. Elképzelhetetlen, hogy a nagyapáink kiskertjeihez kötődő ízek, érzések csak úgy feledésbe merüljenek az idő elteltével. A régi fajtáink előnyei, hogy ízvilágukban gazdag, egészséges gyümölcsöt voltak képesek teremni, szinte minimális növényvédelmi eljárásokkal. Őrizzük meg, tegyük együtt értékesebbé ezt a hagyatékot, hogy legyen majd elérhető, a jövő nemzedék számára is” – hangsúlyozza Fehér Gyula.

A két falugazdász tapasztalatból tudja, hogy a régi gyümölcsfajták beazonosítása gyakran a térségenként, településenként eltérő megnevezések miatt sem egyszerű feladat. Gyakran előfordul, hogy ugyanazt a fajtát vidékenként más-más néven ismerik a termelők: a beazonosítást épp ezért – amennyiben lehetséges – a levélzetről és a gyümölcsről készült fényképek is segítik.

Huszár Antal arra kéri az idős gyümölcsfákkal – elsősorban őshonos erdélyi almafajtákkal – rendelkező gazdákat, hogy a szaporító-anyagnak való hajtások begyűjtését február folyamán, vagy akár már a napokban tegyék lehetővé a falugazdászoknak, annak érdekében, hogy a márciusi-áprilisi gyümölcsfa-oltási szezonra a szakemberek elegendő mennyiségű és minőségű szaporítóanyaggal készülhessenek.

Közlemény

%d blogger ezt szereti: