Főhajtás Kaplonyban

Nyolcvan évvel a doni csata után Kaplonyban, a világháborús emlékmű előtt főhajtást tartottak.

Immár tizenegy éve Doni Emlékmenet elnevezéssel gyaloglók indulnak meg Nagykárolyból, és a vidék több települését érintve emlékeznek azokra, akik annak idején egy világraszóló nagy sakkjátszma áldozatai voltak. Minden településen imádkoznak az áldozatokért, valamint azért, hogy újabb szörnyűségek ne történjenek meg.

Ebben az évben Nagykárolyból Mezőfény felé menetelt a mintegy félszáz részt vevő, onnan Csanálosra, majd Kálmándot érintve Kaplonyba érkeztek. Itt, a világháborús emlékmű előtt tartották meg az emlékezést. Leander atya vezetésével imádkoztak, és egy naplórészlet is elhangzott, mely visszatükrözte mindazt, hogy milyen lehetett ott lenni 80 esztendeje a fagyos donbaszi pokolban lenni. Az emlékmenet részvevői a korabeli szokások szellemében fenyőfaágakkal rótták le kegyeletüket az emlékmű talapzatához, míg kaplonyiak nevében a helyi RMDSZ és a helyi EMSZ közössége nevében helyeztek el koszorút.

A kaplonyi kultúrotthonban folytatódott szeretetvendégséggel az alkalom. A húsz kilométeres menetelést követően igen jól esett a forró leves – jegyezte meg több menetelő is…