Kötelező a parlagfűmentesítés

Kérjük a gazdákat, hogy minél hamarabb és hatékonyabban tisztítsák meg a területeket a parlagfűtől. Tegyék ezt azért, mert embertársainknak segítenek, illetve érdemes azt tudni, hogy mindannyiuk kötelessége a parlagfű-mentesítés, erre kötelezi őket a törvény.

Radu Roca kormánybiztos ma munkamegbeszélésre hívta össze a parlagfűellenes vegyes bizottság tagjait, azaz a megyei mezőgazdasági igazgatóság, a környezetvédelmi őrség és a közegészségügyi igazgatóság képviselőit.

A találkozón a kormánymegbízott elégedettlenségének adott hangot, ugyanis véleménye szerint a fentebb említett intézmények és egyes önkormányzatok nem teljesítették a rájuk kiszabott feladatot. Mint kiderült, a polgármesteri hivataloknak csak egy része küldte el a parlagfűirtási tevékenységekre vonatkozó jelentését, emiatt pedig még a keddi nap folyamán az alábbi információkat fogják bekérni a helyi hatóságoktól:

  • a parlagfüves területek jegyzéke – aktualizálva,
  • ezek helyének pontosítása megjelölve, hogy hány felszólítást küldtek ki az érintett telektulajdonosoknak,
  • az elvégzett ellenőrzések helyzete,
  • a parlagfű-mentesített területek és a polgármesteri hivatal által kiküldött figyelmeztetések száma.

A prefektus a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a parlagfű által kiváltott allergia a lakosság egy igencsak jelentős részének mindennapjait nehezíti meg, ezért minden földtulajdonosnak kötelessége, hogy tegyen a növény elszaporodása ellen, az önkormányzat feladata pedig abban áll, hogy az érintett telkeket azonosítsa és ellenőrizze.

A prefektúra emlékeztet, hogy mindazon tulajdonosokat, akiknek telkén elszaporodott a parlagfű, először csak felszólítják, ha pedig ez nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor figyelmeztetéssel büntetik. Amennyiben a tulajdonosok ezt követően sem tesznek konkrét lépéseket a növény kiirtása érdekében, magánszemélyként 1000 és 5000 lej közötti bírságra számíthatnak, a jogi személyeket pedig 10 000-től akár 20 000 lejig terjedő bírsággal is sújthatják.

%d blogger ezt szereti: