Fontos közlemény, mezőgazdászok figyelmébe

Egyelőre ugyan pontosan nem tudni, miként, azonban körvonalazódni látszik egyfajta támogatás azon mezőgazdászok számára, akiket sújtott az aszály. A Kaplonyi Polgármesteri Hivatalban is összeírják a gazdákat.

Ennek megfelelően kérjük az érintetteket, hogy a hivatalban keressék fel Kind Istvánt. Hozzák magukkal a személyi igazolványukat (annak a személynek, akinek a nevén az APIA-nál szerepel az adott terület); cégek esetében pedig a cégpapírokat (CUI, pecsét stb.); hozzák azt a listát, hogy melyik parcellában mit termeltek (mit jelentettek be az APIA-nak).

Egyelőre úgy tudni, hogy az aszálykárok okán lesz valamiféle kárpótlás, azonban ennek pontos mikéntjét még nem ismertették. Mindenesetre a kaplonyi hivatal is továbbítja az összeírtakat a megyei kormánybiztosi hivatalnak, illetőleg a mezőgazdasági hivatalnak.

Magyar Lóránd: mindenképp hivatalos jelentést kell tenni az aszály okozta károkról

Hatalmas gondban vannak a gazdák, hiszen jó ideje nem esett Szatmár megyében olyan eső, amit a növények is megéreztek volna. Egy-két rövid és gyenge esőzés kivételével szárazság sújtja már hetek óta a megyét, így nem csoda, ha a mezőgazdasággal foglalkozók esőért imádkoznak. A locsolás ugyanis sok esetben vagy nem elég, vagy nem megoldható, s bár lelkiismeretesen gondozták ültetvényeiket, hasznot nem nagyon fognak látni belőle. Elsősorban a kukorica, napraforgó és szójaültetvények vannak veszélyben.

Nem ez az első eset, hogy Szatmár megyét aszály sújtja, de hasonló szárazságra nem sokan emlékeznek. Az aszály mértékét mutatja az is, hogy a Szamos folyó vize rekord-alacsony szintű, a Majtényi-tó pedig gyakorlatilag ki is száradt.

Ilyen körülmények között a gazdák mentenék, ami menthető, hogy minimalizálják a kárt, bár a sok befejtetett energiát és pénzt lehetetlen visszanyerni. Kétségbeesésükben több szatmári gazda is Magyar Lóránd parlamenti képviselőhöz, a Képviselőház mezőgazdasági bizottságának az alelnökéhez fordult.

„Sok megkeresést kapok, hogy mit lehet ilyen körülmények között tenni. Egy járható út lenne, hogy Szatmár megyét aszály sújtotta területté nyilvánítsák hivatalosan és akkor kártérítést kaphatnának a gazdák. Ez viszont nem történik meg, mert nem adottak ehhez a körülmények. A feltétel, hogy a megyében a mezőgazdászok által megművelt terület 30 százalékát aszály sújtotta területnek kell nyilvánítsák, ám nagy földterületeken már megkezdték, vagy véget is ért az árpa vagy a búza aratása” – magyarázza Magyar Lóránd.

A parlamenti képviselő szerint ennek ellenére a gazdáknak jelenteniük kell az aszálykárokat, hivatalos formában a helyi polgármesteri hivatalban. Nincs erre külön formanyomtatvány, mindenki maga kell megírja, milyen kár érte a szárazság miatt. Ezt a polgármesteri hivatal a prefektúrának továbbítja majd, és a sürgősségi helyzetek foglalkozó tanács összesíti majd a jelentéseket.

Mielőtt valaki legyintene, hogy ezzel semmi nem oldódik meg, azt fontos tudni, hogy aki leteszi a jelentést, ugyanúgy megkapja a terület-alapú mezőgazdasági támogatást, mintha jól ment volna a termelés – akkor is, ha kiszáradtak az ültetvények. Másrészt a gazdálkodók időlegesen mentesülnek az Adó és Pénzügyi Hatóságnak havi rendszerességgel befizetendő átalánydíjtól (taxa forfetara) is. Ez is egy jó esély a veszteségek csökkentésére.

%d blogger ezt szereti: