Megszámoltatunk – mi számoljuk magunkat

A romániai népszámlálás kapcsán önéletrajzokkal lehet jelentkezni a Kaplonyi Polgármesteri Hivatalban. A község összesen öt főt tud alkalmaztatni, mégpedig 2 személyt az úgynevezett önkéntes szakaszra, kettőt arra az időszakra, amikor személyesen kell felkeresni a lakosokat, és személy pedig lesz a számlálóbiztos.

A népszámlálás több szakaszban zajlik majd. Az önkitöltés szakaszában (március 14. – május 15.) az önkormányzatok által létrehozott települési összeírópontokhoz fognak alkalmazni számlálóbiztosokat. A település méretétől függően egy vagy több számlálóbiztos lesz egy-egy közigazgatási egységben (Kaplony esetében kettő). Minden számlálóbiztos két táblagépet kezel majd, asszisztálja, támogatja az összeíróponton segítséget igénylő lakosokat az önkitöltésben. Ide azok a lakosok mehetnek majd be segítséget kérni, akik online kitöltenék, de nincs eszközük vagy megfelelő digitális kompetenciájuk az internetes válaszadáshoz.

A második fázisban, amikor személyesen kell felkeresni a lakosságot, május 16. és július 17. között, a számlálóbiztosok egy-egy népszámlálási körzetet kell majd feljárjanak, lekérdezzenek. A szektorok mérete változó lehet, általában 400–500 lakás lesz egy körzetben. A munka mennyisége attól is függ, hogy egy adott körzetből hányan válaszoltak az első, online önkitöltéses szakaszban.

Alapvető kritérium a kiválasztásban, hogy a számlálóbiztos nagykorú legyen, rendelkeznie kell középfokú iskolai végzettséggel, illetve kell értsen a táblagépek kezeléséhez. Ez azért lényeges, mert az idei népszámlálás kizárólag digitálisan történik, megszűnik a papír alapú kérdezés.

Az érdeklődők a jövő hét folyamán a kaplonyi hivatal székházában adhatják be a jelentkezésüket: mindössze egy önéletrajzot hozzanak.

Akinek bármilyen kérdése van a népszámlálással kapcsolatban, immár a közösségi felületen is felteheti.

%d blogger ezt szereti: