Szatíra Ceaușescuról

Az egykori román diktátor, Nicolae Ceaușescu a főszereplője Fábián Tibor nagyváradi író két, a napokban megjelent könyve egyikének. A kötetek az erdélyi Tortoma Kiadó gondozásában láttak napvilágot.

A Ceaușescu elvtárs, pajtás magával ragadó, fergeteges humorú kötet, a rezsim paródiája, számos valós történelmi adalékkal.

Az író a diktátor személyes környezetébe vezet be. Úgy érezzük, mintha kulcslyukon lesnénk meg a hétköznapi és történelmi pillanatokat, eseményeket. Megismerjük Ceaușescu mozgatórugóit, a mélyszegénységből feltört akarnok egyre magányosabb és demensebb egóját; bukórepülését, egészen a hatalom elvesztéséig.

Fábián Tibor a mindentudás könnyedségével meséli a jobbnál jobb történeteket, a korszak ismert vagy kevésbé ismert anekdotáit, melyhez ugyanazt a humort hívta segítségül, amely egykor segített túlélni is a diktatúra nyomorúságát.

Guyana szörnyei – Megállítható-e a huszonegyedik századi sötét erő?

Hamisítatlan lektűr, felkavaró és fordulatos misztikus kalandregény Fábián Tibor erdélyi író napokban megjelent kötete. A főként szépíróként ismert nagyváradi szerző új műfajban próbálta ki magát, így jött létre a hollywoodi forgatókönyvírók szellemiségében, de Kárpát-medencei vénával készült igényes kalandregény, melyet a baróti Tortoma Kiadó gondozott.

A képzelet és a valóság határán egyensúlyozó cselekményfolyam távol Európától egy másik égövben, egy másik kontinensen, Dél-Amerikában, Guyana őserdeiben zajlik. A főhős az ifjú amerikai misszionárius, aki egy idős paptársa életgyónásának hatására lesz végtelenül kíváncsi a panelindiánok után, az eredeti lakóhelyükön élő őslakosok iránt. A regény karakterei egyáltalán nem állnak távol Fábián Tibortól, hiszen ő is gyakorló lelkész.

Az eseményeket, ahogy világszerte napjainkban is, egy vírus alakítja, melynek mutációja élőhalottakat hoz létre. Ha a szupervírus kiszabadul a vadonból, az egész emberiséget megfertőzheti. Megkezdődik a versenyfutás az életért… A kérdés mindvégig ott lebeg a történetben: vajon megállítható-e a huszonegyedik századi sötét erő?

%d blogger ezt szereti: