Erdélyi címerekről a címertani világkongresszuson

Az erdélyi rendek – vármegyék, székelyek és szászok – címerhasználatáról tartott előadást dr. Szekeres Attila István, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke 2021. október 21-én Madridban a VI. Fülöp, Spanyolország királya fővédnökségével október 20–23-a között zajló 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson.

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület tudományos civil szervezet, 2014-ben alakult Sepsiszentgyörgy székhellyel, 2015 januárjában vált hivatalos jogi személlyé Romániában, 2019-től tagja a Genealógiai és Heraldikai Világszövetségnek.

Célja az erdélyi történelmi jelképek – címerek, pecsétek, zászlók – kutatása, és a kutatási eredmények népszerűsítése romániai magyar és román nyelvű, magyarországi, valamint nemzetközi konferenciákon, romániai és külföldi folyóiratokban. Továbbá tematikus konferenciák szervezése, saját kiadványok megjelentetése.

Az egyesület két konferenciát szervezett Sepsiszentgyörgyön (egyik nemzetközi), négy szakkönyv kiadásában volt partner, számos konferencián képviseltette magát előadással, köztük egy zászlótudományi világkongresszuson Londonban, egy nemzetközi címer- és zászlótudományi konferencián Lengyelországban, a Nemzetközi Genealógiai Akadémia tudományos kollokviumán Varsóban, két kelet-európai címertani konferencián Kisinyovban.

Továbbá az egyesület abban a megtiszteltetésben részesült, hogy megalakulása óta részt vehetett a kétévente megrendezett címertani világkongresszusokon. Így volt ez 2016-ban Skóciában, ahol a szervezet elnöke a székely címerről értekezett, valamint 2018-ban Franciaországban, ahol Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe című előadásával szerepelt. A 2020-ra tervezett, de a pandémia miatt elhalasztott, Madridban most zajló címertani világkongresszuson A kora újkori Erdély társadalmi felépítésének címertani megjelenítése című előadásával jelentkezett az elnök.

A világkongresszuson való részvételben az egyesületet a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint az RMDSZ által létrehozott Communitas Alapítvány támogatta. Mivel a Nyugat-Európában és a tengerentúlon rendezett világkongresszusokon való megjelenés igen költséges, Szekeres Attila István a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség most tartott küldöttgyűlésén felvetette a hibrid kongresszusok szervezésének lehetőségét: amennyiben a tudományos tanács által elfogadott előadás gazdája nem tud személyesen részt venni az ülésszakon, online jelentkezhessen be. A javaslatot értékelték, döntés egyelőre nem született az ügyben.

Ugyancsak most tartotta meg éves közgyűlését a Nemzetközi Címertani Akadémia, melynek Szekeres Attila István levelező tagja.

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület közleménye

Fotó: Mihai-Bogdan Atanasiu

%d blogger ezt szereti: