Előre hozott választások?

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint az előre hozott választások kiírása jelenti a legjobb megoldást a jelenlegi politikai válság feloldására. Marcel Ciolacu kizártnak tartja a tárgyalásokat a Nemzeti Liberális Párttal egy kisebbségi kormány támogatásáról.

A pártelnök az Antena3 hírtelevízióban beszélt kedd este a Cîţu-kabinet menesztése utáni politikai helyzetről. Közölte: a PSD még nem döntötte el, hogy részt vesz-e az államfő által jövő hétre összehívott egyeztetéseken az új kormány beiktatásáról. Szerinte ezt csak abban az esetben kellene megtenniük, ha a Klaus Iohannisszal érdemi tárgyalásokat lehet folytatni, tapasztalatai szerint ugyanis a korábbi hasonló konzultációk formálisak voltak.

Marcel Ciolacu elmondta, arra számított, hogy az államfő már szerdára, csütörtökre összehívja a parlamenti pártokat egyeztetni egy új kormány megalakításáról, szerinte ezt várták volna el a választók is.

Kifejtette, hogy két forgatókönyvet tart elképzelhetőnek a politikai válság feloldására. Az egyik szerint helyreáll a választások után létrejött koalíció. Ez szerinte nem lesz hosszú életű, mert a kormánypártok „két-három hónap múlva úgyis újra összevesznek”.

A másik alternatívát a PSD elnöke szerint az előre hozott választások kiírása jelenti. „Más megoldás nincs. Mi nem tárgyalunk a PNL-vel. Nem föltétlenül az egyeztetésektől zárkózunk el, de kizártnak tartom, hogy bármit is tárgyaljunk velük egy esetleges kisebbségi kormány támogatásáról” – jelentette ki Marcel Ciolacu.

A politikus úgy látja, hogy jelenleg nincs lehetőség egy működőképes kormánytöbbség kialakítására a parlamentben. Leszögezte, hogy kizártnak tartja a PSD részvételét egy koalíciós kormányban. Az előre hozott választások kiírása az egyetlen megoldás – hangsúlyozta a pártelnök.

A SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT (PSD) ELNÖKE, MARCEL CIOLACU SZERINT A ROMÁNIAI VÁLASZTÓK SZÁMÁRA NEM KÉPEZ PRIORITÁST AZ ÁLLAMFŐ FELFÜGGESZTÉSE.

A politikus kedd este George Simionnak, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnökének aznapi kijelentésére reagált. Az AUR vezetője arról beszélt a kormány megbuktatása után, hogy pártja előre hozott választásokat szorgalmaz, és ha Klaus Iohannis ezzel „szembeszáll”, akkor felmerülhet a felfüggesztése.

Marcel Ciolacu az Antena3-nak nyilatkozva elmondta, George Simion felvetésének nincs alapja, annál is inkább, mert jelenleg nincs a parlamentben egy olyan stabil többség, amelyik eltávolíthatná hivatalából az államfőt.

„A románok számára most Iohannis úr felfüggesztése a prioritás? (…) Nem hiszem. (…) Nem azt állítom, hogy Iohannis urat nem kellene felfüggeszteni, de ehhez parlamenti többségre lenne szükség” – jelentette ki Marcel Ciolacu.

AGERPRES

%d blogger ezt szereti: