Elektronikaihulladék-gyűjtés Kaplonyban

Pénteken és szombaton, azaz 2021. október 8-án és 9-én ismét leadhatjuk az elektronikai hulladékaikat. Az Axial Logistics és a Kaplonyi Polgármesteri Hivatal közös kezdeményezése keretében 9 és 14 óra között gyűjtőautó járja a falu utcáit.

Telefonon is jelezhetjük, ha nagysúlyú elektromos vagy elektronikai hulladékunk van, és az autó utánamegy. A telefonszám: 0745/085-376.

A már nem használt, elavult, és nem is értékesíthető háztartási gépeket, IT-eszközöket most is érdemes leadni a gyűjtési akció keretében, hiszen amellett, hogy többet nem foglalják a helyet odahaza, a leadást követően ezek feldolgozásával ártalmatlanítják a veszélyes anyagokat, az újrafeldolgozhatókat pedig kinyerik belőlük és ismét hasznosítják. Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak mennyisége évről évre jelentős mértékben növekszik. A készülékekben található veszélyes anyagok – például ólom, báriumvegyületek, berillium, higany, kadmium, dioxin – komoly környezeti problémát jelentenek, ártalmatlanításuk csak szakszerű hulladékkezelési eljárással lehetséges. Az elektromos berendezések hulladékait ezért nem szabad települési hulladékként (a vegyes háztartási kukába) kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve így a környezeti károkozást.

Azok, akik nagyméretű háztartási elektronikai eszközöket adnak le – hűtőládát, jégszekrényt, fagyasztót, avagy mosogatógépet, mosógépet –, két darab egyenként 10 lej értékű utalványt kapnak. Más nagyobb méretű háztartási gép esetében egy-egy utalványt adnak.

%d blogger ezt szereti: