Mezőgazdászok, figyelem!

Mától november 26-áig több mint 230 millió eurónyi támogatásra pályázhatnak a Nemzeti Vidékfejlesztési Program (román betűszóval: PNDR) keretében fiatal gazdák, kisgazdaságok és az mezőgazdasági egyesületek.

6.1-es alintézkedés fiatal mezőgazdasági termelők támogatását célozza. A jogosult kedvezményezettek olyan fiatal mezőgazdászok lehetnek, akik saját vállalkozást vezetnek, avagy hosszú távon döntéshozói egy mezőgazdasági egyesületnek. A Fiatal gazdák támogatása esetében a legfőbb újdonság idén a pénzügyi támogatás növekedése. Akik először pályáznak, azok 100%-ban vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, ennek értéke a 70 ezer eurót is elérheti (40 ezer, de 50, 60 stb.), legfeljebb 3 évre. Az odaítélt pénzösszeg mértékét elsősorban az SO-érték (Standard Output-érték, amely a gazdaság nagyságát jelöli) szerint ítélik oda. A gazdaság SO-értékét a so.afir.info oldalon lehet kiszámítani. Többletpontot eredményezhet az, ha kondicionáló-feldolgozó műveleteket vagy a biogazdálkodást integrálják az üzleti tervbe.

A kisgazdaságok fejlesztését célozza a 6.3-as alintézkedés, ennek keretében szintén 100%-ban vissza nem térítendő, legfeljebb 15 000 eurós támogatást igényelhetnek az érintettek, a finanszírozási feltételek nagyjából egyeznek a korábbi években meghirdetett programok előírásaival.

A 16.4. és a 16.4a alintézkedés a mezőgazdasági ellátási lánc szereplői közötti horizontális és vertikális együttműködést szorgalmazza. A jogosult kedvezményezettek:

• együttműködési megállapodás alapján létrejött partnerségek, amelyek legalább egy mezőgazdasági / gyümölcstermesztési ágazatban tevékenykedő mezőgazdasági termelőből, csoportból vagy termelői szervezetből vagy szövetkezetből állnak

• valamint partnerség a következő kategóriákból: gazdák, mikro- és kisvállalkozások, nem kormányzati szervezetek, önkormányzatok, iskolák (beleértve az egyetemeket), egészségügyi, közétkeztetés).

A két alintézkedés keretében nyújtott támogatás összege 100% -ban vissza nem térítendő. A két alintézkedéshez hozzáférni kívánók támogatása 250 000 euróra nőtt a korábbi 100 000 euróról. Az együttműködés működési költségei nem haladhatják meg az egyes projektekre nyújtott maximális támogatás 10% -át. A támogatást nem kell indokolni, valamint a végrehajtás utáni hozzáadott értéket sem.

A rendelkezésre álló források:

• SM 16.4: 40 millió euró

• SM 16.4a: 10 millió euró

• a két részintézkedés minimális projektkiválasztási küszöbértéke 10 pont.

ÉRDEKLŐDÉS/ KÉRELEM BENYÚJTÁS: http://www.afir.info („Investiții PNDR” szakaszban).

Támogatási kérelmek benyújtása 2021. augusztus 27-én reggel kezdődött.

%d blogger ezt szereti: