A legjobbak között a kaplonyi pálinka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Csíkszeredában rendezték meg július 2-án az ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny díjkiosztóját, amelyre a Partiumi Falugazdász Hálózat 191 mintát gyűjtött össze. A rendezvény célja az volt, hogy a Kárpát-medencei magyar párlat- és pálinkakészítők összemérjék tudásukat, tehetségüket.

Az esemény nemcsak a kulturált párlat- és pálinkafogyasztást népszerűsítette Erdélyben, de lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők részletes visszajelzést kapjanak az általuk nevezett minták érzékszervi tulajdonságairól, amelyet kiemelt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítők készítettek el.

A díjkiosztó ünnepségen részt vett Nagy István, Magyarország agrárminisztere és egyben a verseny fővédnöke, továbbá Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, Mihály László, a Magyar Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Béli Géza, a magyarországi Pálinka Kollégium szakmai műhely társalapítója is. A leadott minták közül bronz, ezüst és arany, illetve különdíj minősítést érdemeltek ki. A versenyzők emléklapot, érmet és személyre szabott szakmai értékelést kaptak a leadott mintával kapcsolatban.

Kaplonyi díjazott is akadt, mégpedig Fleisz Imre személyében. A pálinkája arany minősítést érdemelt ki.

Az ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyen elért eredményekről 2021. július 9-én, 17 órától Érmihályfalván Gödör Rendezvényteremben Nagy Botond, a verseny egyik zsűritagja, a Zekulhyda Premium pálinkamanufaktúra megalapítója, pálinkabíráló, illetve pálinkaértékelő szakértői véleményt mond az eseményen résztvevők számára. Az ő nevéhez fűződik Erdélyben az első kereskedelmi tételben főzött királyleányka és fekete leányka szőlőpálinkák. Rendszeres résztvevője pálinkaversenyeknek, versenyzőként és bírálóként is, többszörös aranyérem és Champion díj győztese.

Az esemény keretén belül bemutatásra kerül még a Patina Works Kft. Bemutatása akik 2013 óta desztiláló gépek tervezésével és forgalmazásával is foglalkozik. Céljuk olyan ipari kivitelű magánfőző gép megalkotása volt, amely a hazai piacon hiánypótló ebben a kategóriában. A prototípus elkészülte után 2016-ban indult a gép sorozatgyártása beledi telephelyünkön.

A szakmai rész után a Csíkszeredában elnyert díjak kerülnek kiosztásra, amelyet követően pálinka kóstolására, véleményezésére kerül sor.

A program szervezője a Partiumi Falugazdász hálózat és az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület.

Az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület 2019-ben jött létre azzal a céllal, hogy megőrizze és népszerűsítse az eredeti érmelléki párlat hagyományát, lehetővé tegye a modern főzési technikák elsajátítását, fenntartsa és promoválja a pálinkakultúrát, ennek eredetét, elősegítse az e szakterületen dolgozók szakmai színvonalának javítását, bevonzza a művészetet a pálinka előállítási és értékesítési folyamatába, lehetővé tegye a szakmai kapcsolatok kialakítását a termelők között. A szervezet idén székhelyhez is jutott, ahol egy olyan kreatív kulturális közeget szeretne létrehozni egyéb szakmai szervezetekkel társulva, amely hozzájárul a fenti célok hosszútávú megvalósításához. Egyesületünk támogatásával a székelyhídi Zekulhyda párlatok már több megmérettetésre is eljutottak, legutóbb a Gyulai Pálinka Fesztiválra és az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre, Csíkszeredába, amelyen Nagy István, Magyarország agrárminiszere is részt vett, kitűnő, főként aranyminősítéseket elérve. 2020 februárjában Pálinkatúra a modern pálinkák világába címmel szerveztünk pálinkaestet Székelyhídon, amelyen Dezső Tibor, a méltán híres Sanct Georgius márka képviselője is részt vett. Sajnos a koronavírus okozta helyzet ellehetetlenítette hasonló rendezvények szervezését a közelmúltban, de reméljük a közeljövőben lehetőségünk lesz hasomló programok (vásárok, kóstolók, stb.) megvalósítására.

Forrás: Partiumigazda.ro