Barátaink, a denevérek

Az E-Consult Egyesület Szatmárnémeti 2020. március 1. és 2022. február 28. között, magyarországi, szlovákiai és ukrajnai partnereivel együttműködésben egy határon átnyúló projektet valósít meg, melynek célja a denevérek védelme.

Bár sok ember viszolyog a denevérektől vagy éppen ellenséges velük szemben, a számos tévhittel és babonával ellentétben ezek az éjszakai emlősök nem csak nagyon fontos elemei az élőközösségeknek, de rovarfogyasztásuknál fogva igen nagy segítséget is nyújtanak nekünk a mezőgazdasági kártevők irtásában és a betegségeket terjesztő rovarok pusztításában.

A BAT4MAN project a denevérek országhatárokon átnyúló, összehangolt védelmét, a lakosság szemléletformálását és egy fenntartható környezethasználat kialakítását tűzte ki célul a határ menti területeken az elkövetkezendő két évben.

A projektet az E-Consult Egyesület Szatmárnémeti vezeti, partnereink az ukrajnai Ökológiai és Vallási Tanulmányok Intézete, a Szlovák Denevérvédelmi Társaság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A projektet a Magyar-Szlovák-Román-Ukrán Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 finanszírozza 449 635 Euróval, amelyből az EU támogatása 404 671 Euró.

A helyi közösségek környezettudatosságának növelése a denevérek védelme révén Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna határon átnyúló régióiban című projektről ide kattintva is többet megtudhat.