A gát – bérletszünetben

Május 26-án és 28-án 19 órai kezdettel bérletszünetben, bérletpótló előadásként lesz látható a Harag György Társulat A gát című produkciója, melynek rendezője Ovidiu Caița, a színház román nyelvű, Mihai Raicu Társulatának a művészeti igazgatója.

Az 1997-ben megjelent „A gát” című előadást még ugyanabban az évben a londoni Royal Court Színház színpadra is alkalmazta, majd két évvel később a Broadway repertoárjára is felkerült. Elnyerte az év legjobb előadásának járó Laurence Olivier díjat 1998-ban, ugyanakkor Conor McPherson is megkapta a Legígéretesebb drámaírók kritikusi díját. A londoni Királyi Nemzeti Színház által készített felmérés alapján a 20. század legjobb darabja, és Michael Billington a The Guardian színi kritikusa szerint minden idők 101 legjobb darabja közé tartozik.

Egy világtól elzárt írországi faluban – ahonnan jobbára mindenki menekülni próbál – a helyiek az eldugott kiskocsma menedékébe húzódva próbálják kijátszani a magányba roskadó időt. Otthonaik kietlenségéből és mindennapjaik eseménytelenségéből szökve önkéntelenül is mesélni kezdenek: szellemek és tündérek világát idézik borzongató történeteikkel, melyekkel egymást és magukat szórakoztatják a mindig metszően süvítő szelekkel zenélő, hideg éjszakákon. A pub egy eltűnőfélben lévő mikrokozmosz és társadalom egyik utolsó epicentruma. Egy olyan világé, amelynek elemi szüksége van a mesékre, a túlélés egyetlen zálogaként. A látszólag pusztán saját tündér- vagy rémmeséiket idéző mesemondók, történeteiken és anekdotáikon keresztül akaratlanul önmagukról vallanak: saját félelmeikről, álmaikról, bukásaikról, kétségeikről. De ha figyelmesen hallgatjuk őket, egyszer csak feldereng bennünk a legfontosabb mesei tanulság és felismerés: valójában mindenik történet az emberségről szól és a látszólag tematizált kísértetek helyett a legigazabb, mélységes humanizmus szellemét idézik meg.

A produkció szereplői Rappert-Vencz Gábor, Orbán Zsolt, Nagy Csongor Zsolt, Gaál Gyula és Bogár Barbara. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Anda Pop m.v., dramaturgja Bessenyei Gedő István, light designere Lucian Moga m.v., zenei munkatársa Manfrédi Annamária, ügyelője Szabó Ritta, súgója Kófity Annamária.

Jegyek korlátozott számban az Északi Színház jegyirodájában vásárolhatók meg, hétköznaponként 10 és 17, szombaton 10 és 13 óra között. Kérjük a kedves közönséget, a jegyeket elővételben váltsák meg, vagy jelezzék a szándékukat a fent említett munkaidőben a 0261-712106 és 0736625907 telefonszámon, majd ezt követően a helyszínen kiválthatják a belépőket!

A társulat felhívja kedves nézői figyelmét, hogy nagy valószínűséggel ebben az évadban nem lesz már más lehetőség A gát című előadás megtekintésére.

Jegyek az Északi Színház jegyirodájában vásárolhatók meg, hétköznaponként 10 és 17, szombaton 10 és 13 óra között. Kérjük a kedves közönséget, a jegyeket elővételben váltsák meg, vagy jelezzék a szándékukat a fent említett munkaidőben a 0261-712106 és 0736625907 telefonszámon, majd ezt követően a helyszínen kiválthatják a belépőket!

Harag György Társulat PR-osztálya

%d blogger ezt szereti: