Elegük van a bűzből

Nagykároly és Kaplony önkormányzata közös állásfoglalásban kéri a szakhatóságokat a két település érintő bűz ügyében.

Az utóbbi időszakban több lakossági jelzés is érkezett a két önkormányzathoz, azzal kapcsolatban, hogy az időjárás melegebbre fordultával ismeretlen helyről származó bűz terjeng.

„A helyszínen végzett ellenőrzéseket követően, a város határában lévő szennyvíztisztítótelep és a közelében lévő nyílt csapadékvíz-csatorna környékén is erősebben volt érezhető az azonosítatlan eredetű bűz. A csatornán átfolyó és Kaplonyig elérő vízben egy fehér anyag található, melynek eredetéről nincsenek információink. Ugyancsak a helyszínen elvégzett ellenőrzés során tapasztaltuk, hogy az adott csatornába folyamatosan jelentős mennyiségű, kellemetlen szagú vizet engednek az Ardealul olajgyárból. Természetesen nem a különböző halmazállapotú csapadékból származó vízre gondolok” – mondta a jelenséggel kapcsolatban Kovács Jenő nagykárolyi polgármester.

A nagykárolyi és a kaplonyi önkormányzat képviselői közös nyilatkozatban kérték a megyei Környezetvédelmi Őrség, a Közegészségügyi Igazgatóság és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség közbenjárását az csatornában található, illetve az olajgyárból kiengedett víz minőségének ellenőrzése céljából, annak érdekében, hogy beazonosítsák a nagykárolyi és kaplonyi lakosok által jelzett bűz forrását.