Árvíz a megyében

Körülbelül 150 személyt menekítettek ki a tűzoltók a Szatmár megyei Szakasz faluban az áradások miatt. Az embereket a település kultúrházában helyezték biztonságba – közölte csütörtök délelőtt a Szatmár megyei katasztrófavédelem.

A tűzoltóknak szerdáról csütörtökre virradóan, valamint csütörtök reggel több gazdaságból kellett kiszivattyúzniuk a vizet.

Nántű településen gumicsónakkal menekítettek ki három gyermeket, négy felnőttet, valamint háziállatokat. A faluban mintegy húsz házat ért el az áradás. Szakasz faluban jelenleg is folyik a katasztrófavédelem beavatkozása. Nagyszokondon egy ideiglenes hidat sodort el az ár.

A Szatmár megyei prefektusi hivatal közleményt adott ki, amelyben arról számol be, hogy Altfatter Tamás kiszállt az árvíz sújtotta Szakaszba, hogy személyesen irányítsa a mentési és kárelhárítási munkálatokat. A térségben lezúduló csapadék mennyisége meghaladta az 50 litert négyzetméterenként, a víz a 19A jelzésű országút egy szakaszát is elárasztotta.

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) csütörtökön vörös jelzésű árvízriasztást adott ki Szatmár megyére.

A figyelmeztetés értelmében a nagy mennyiségű csapadék következtében villámárvizek léphetnek fel, a Kraszna egyik mellékfolyója, a Mária folyó vízhozama túllépi a veszélyességi szintet.

AGERPRES