Észszerű törvényjavaslat

A közterületek biztonságának növelése érdekében az önkormányzatok kamerás megfigyelőrendszert használhatnak. Ezeket azokra a villanyoszlopokra szerelik, amelyek az adott település önkormányzatának, vagy a villamosenergia-üzemeltetőnek a tulajdonában vannak.

Mivel a közvilágítást szabályozó törvény szövege nem volt egyértelmű, a villanyoszlopok tulajdonosai olyan kiskapukat találtak, amelyen keresztül az önkormányzatok által működtetett kamerákra nem, de a hozzá tartozó vezetékekre és egyéb tartozékaira továbbra is bért számoltak fel – jelentette be Antal Lóránt Hargita megyei szenátor, az Energia és Energiaügyi bizottság elnöke.

A szerdai bizottsági ülésen Antal Lóránt módosító javaslatának köszönhetően egyértelművé tették azt, hogy az önkormányzatoknak sem a kamerákra, sem a hozzá tartozó vezetékekre többé nem számolhatnak bérleti díjat a villanyoszlopok tulajdonosai.

A törvénytervezet esetében a szenátus első házként, a képviselőház döntőházként szavaz, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.