Költőké és verseiké volt a főszerep

Szombaton 16 órától, a Harag György Társulat Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján volt látható az a közel négy órás műsorfolyam, amellyel a színházi műhely, a SzatmárON kezdeményezés keretében ünnepelte – a hagyományokhoz híven, a magyar költészet napját követő első szombaton – a magyar lírát.

A Költészetünk Ünnepe idén másodízben volt az online térben szervezve, s noha sokaknak hiányzik az ebből az alkalomból szervezett személyes találkozás, az internetes műsorfolyam szerkesztői – a kényszer szülte lehetőségeket kiaknázva -, új és izgalmas elemekkel színesítették az eseményt. Természetesen úgy, hogy továbbra is a költők és a költészet áll a középpontban, a versek mellett alkotói gondolatok, verssorok ihlette fotók és jelmezek tették változatossá a műsort. Az esemény részeként egymást váltották a szórakoztatóbb és mélyen elgondolkodtató pillanatok.

A költemények „igazi szakértői”, óvodás gyerekek mondták el, hogy szerintük mi is a vers és ki lehet költő, a Harag György Társulat művészei pedig középiskolások verseit ismertették meg a közönséggel. Online interjú készült Szabó T. Anna író-költővel, Bertóti Johanna költővel és előadóművésszel, Fehér Imola költővel és pedagógussal, Lakatos Fleisz Katalin egyetemi oktatóval, egy közös beszélgetésen pedig Mărcuțiu Rácz Dóra, Fischer Botond és André Ferenc költők beszéltek saját munkásságukról és a kortárs irodalom helyzetéről a világjárvány körülményei között. A műsorból nem maradtak ki a Brighella Bábtagozat tagjai sem, akik a bábművészet eszközeit mozgósítva verseltek kicsiknek és nagyoknak. Azt már megszokhattuk, hogy a Költészetünk Ünnepe részeként vizuális művészetekkel kötik össze.

Idén fotók készültek József Attila Nagy városokról beszélt a messzi vándor című költeménye nyomán: Oana Tarța, Babos Katinka, Köves Fanni, Sasu Valer és Vajda Béci munkát láthatta a közönség. Izgalmas újdonság volt az idei műsor RuhaKÖLTEMÉNY című rovata, amelyben a tervezők (Szabó Anna, Kupás Anna, Kertész-Ványi Alexandra és Popa Zsolt) szabadon választott versek alapján öltöztették a társulat színészeit, akik a vers-ihlette ruhakölteményeket viselve adták elő az adott művet. A magyar líra ünneplésébe ez alkalommal más társulatok színészei is bekapcsolódtak egy-egy szavalattal.

A Pilinszky-centenárium kapcsán egy-egy általuk választott Pilinszky János-verset osztottak meg különböző városok színészei: Borbály B. Emília Temesvárról, Puskás László Csíkszeredából, Berekméri Katalin Marosvásárhelyről, Trabalka Cecília Nagyváradról, Pál Ferenczi Gyöngyi Sepsiszentgyörgyről, Rácz Endre és Dimény Áron Kolozsvárról, Kolcsár József Kézdivásárhelyről, Albert Orsolya Székelyudvarhelyről, Szilágyi Míra Gyergyószentmisklósról, valamint Kovács Nikolett Szatmárnémetiből. A műsorfolyan szerkesztői és műsorvezetői Budizsa Evelyn, Bogár Barbara, Frumen Gergő, Keresztes Ágnes, Kófity Annamária, Kovács Nikolett és Moldován Blanka voltak, akik a Fornvald Gréti által tervezett stúdiótérben ülve kalauzolták a maratoni költészetünnep nézőit.

A Költészetünk Ünnepe, a szervezők szándékai szerint jövőre is visszatér – remélhetőleg már személyes találkozásokkal.

A Harag György Társulat PR-osztálya