A fejlesztések éve az idei

Szatmár megyébe látogatott Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára. A helyi elöljárókkal, Pataki Csabával, a Szatmár Megyei Tanács elnökével, Kereskényi Gábor polgármesterrel és Alfatter Tamás prefektussal az országos helyreállítási alap adta támogatási lehetőségekről, befektetésekről, a turizmus fejlesztéséről egyeztettek.

„Azért öröm számomra mindig Szatmár megyébe és Szatmárnémetibe jönni, mert itt mindig valami változik, látom, ahogyan dolgoznak az emberek, ahogyan fejlődik a közösség. Szatmár megye élen jár az európai alapok lehívásában és felhasználásában. Nincs még egy olyan polgármester Erdélyben, aki az elmúlt évben egy új hidat épített volna. Ezen felül pedig számos befektetést terveznek, Szatmárnémetiben idén a fejlesztések éve lesz, mi ebben akarunk segíteni” – nyilatkozta Hegedüs Csilla.

Szatmár megyében számos olyan érték van, amelyet a Sokszínű Románia kulturális útvonalaiba lehet bevonni. „Arra kértem a helyieket, segítsenek feltérképezni ezeket, hiszen ez egy soha nem látott lehetőség, 400 millió euró fog a rendelkezésünkre állni a kulturális örökség hasznosítására. Szeretném, ha a nagykárolyi Károlyi-kastély is bekerülhet majd a kastélyok útvonalába” – mondta el az államtitkár a Szatmár megyei RMDSZ-es polgármesterekkel folytatott beszélgetésen Nagykárolyban.

Hegedüs Csilla arról is beszélt, hogy az országos helyreállítási alapból az egészségügyet is támogatni fogják, pénzt fordítanak az oktatásra, a digitalizációra, erdősítésre, városfejlesztésre is. Elmondta, a miniszter az elmúlt héten Brüsszelben tárgyalt a tervről az Európai Bizottsággal, ezután lesz még egy kis munka a dokumentummal, hogy belefoglalják a Bizottság javaslatait. A végleges tervet a hónap végéig kell elküldeni elbírálásra.

Közlemény