Bemutatkozik a Szivárvány Egyesület

Békési Nórát, a Szivárvány Egyesület alapítóját kérdeztük az új szervezetről. Arról, hogy miért is fontos a tehetséggondozás.

– Szivárvány Egyesület – Nagykároly és vidékének miért van szüksége egy újabb non-profit szervezetre?

– A célunk nem az volt konkrétan, hogy egy újabb non-profit szervezetet hozzunk létre, hanem hogy egy olyan szervezeti keretben tudjunk dolgozni, amelyben lehetőségünk nyílik országos és európai szintű pályázati támogatottság révén működni. Az egyik alapelvünk az, hogy minden gyermek ugyanolyan eséllyel vehessen részt a tevékenységeinken, biztosítsuk mi a fejlődéshez szükséges eszközöket, körülményeket, lehetőségeket. Ezért alapítottunk egyesületet és igenis bízunk benne, hogy Nagykároly és vidékének szüksége van ránk (is).

– Tehetséggondozás, tehetségápolás…stb. Mindezekre miért van szükség? Hát ott az oktatási intézmények sora, a különféle sportegyesületek, az egyházi közösségek, az irodalmi, történelmi, illetőleg egyéb körök garmadája…Ez mind nem elég?

– A Szivárvány Egyesület az említettek egyikét sem fogja helyettesíteni vagy „felváltani”, hanem egy speciálisabb tevékenységi körrel egészíti ki azokat. A tehetséggondozás egy részét képezi a munkánknak, ami egy komplex program, melyben nem csak a tehetség felismerésére és annak kibontakoztatására törekszünk, hanem a tehetséggel együtt járó szociális- vagy kognitív lemaradások fejlesztésére is törekszünk. A legtöbb esetben ugyanis, ha valaki egy bizonyos területen kiemelkedően tehetséges, akkor vannak olyan területei is, amelyben az átlagnál gyengébben teljesít. Például, lehet, hogy valaki egy matek zseni, de képtelen barátkozni, szociális kapcsolatokat létesíteni. A mi feladatunk ebben az esetben az, hogy olyan lehetőségeket biztosítsunk a gyermek számára, amelyek hozzásegítik ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából matematika terén, viszont ezzel együtt fejlesszük azokat a készségeit, amelyek szükségesek a barátkozáshoz, a beilleszkedéshez, alkalmazkodáshoz. Éppen ezért minden gyermek esetén személyre szabott fejlesztési terv alapján fogunk dolgozni. És ez csak a tehetséggondozó programunk volt, emellett számos más területet is éppolyan fontosnak tartunk. A kérdésedre válaszolva, az ideális az lenne, ha a felsorolt intézményekkel közreműködve tudnánk dolgozni, egymást kiegészítve.

– Min múlik az, hogy egy gyermek miben tehetséges? Ha annyit gyakoroltam volna mint XY, én is lehettem volna jó labdarúgó? Netán pilóta? Vagy ez „csak” veleszületett, ez csak adottság kérdése?

– Az, hogy ki, miben tehetséges részben adottság kérdése, részben a környezet hatásának is tulajdonítható. Ha valaki valamiben kiemelkedően tehetséges (amit pszichológiai eszközökkel mérni tudunk), akkor ott nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a veleszületett tényezőknek. A gyakorlás, a motiváció és elszántság nagyon fontos, ha gyerekkorodtól kezdve nagyon sokat gyakoroltál volna, megfelelő, segítő környezetben akkor jó eséllyel lehetnél most tehetséges focista, de kiemelkedően tehetséges nem, mert egyszerűen az adottságaid, a személyiséged, a kognitív működésed teljesen más erősségeket rejt magában. Ugyanakkor valaki hiába születik tehetséges focistának, ha a környezetében senki sem focizik, nem ismerkedik meg ezzel a sportággal, nem gyakorol, az adottságai ellenére sem lesz tehetséges a labdarúgásban.

– Melyek lesznek a tevékenységeitek?

– Néhány gondolatban összefoglalva, az alábbiak tartoznak majd a tevékenységeink közé:

  • tehetséggondozás (a tehetség felismerése, a tehetség kibontakozásának elősegítése, anyagi támogatása)
  • prevenciós programok (drog-, alkohol-, dohányzás-, virtuális „túladagolás”, tanulási zavar prevenciója)
  • kisgyermekkori fejlesztés (beszédfejlesztés, viselkedés- és emocionális zavarok megelőzésére irányuló foglalkozások, készségfejlesztések, érzelmi intelligencia fejlesztése mesékkel, drámapedagógiai elemekkel stb.)
  • csoportos készségfejlesztés iskoláskorúaknak (indulatkezelés, agresszivitáscsökkentés, bullying ellenes norma kialakítása, problémamegoldó-, konfliktuskezelési technikák elsajátítása, önismereti foglalkozások, stb.)
  • szakkörök (képzőművészet, zenei fejlesztés, stb.), „after school” programok
  • tanulmányi kirándulások, fejlesztő táborok szervezése
  • ismeretterjesztő és fejlesztő célú előadások, rendezvények, kiállítások szervezése
  • „Vakáció másként” programok

– Mikor ismerhetünk meg benneteket?

– Április 30-án, pénteken délután 5 órától a kaplonyi kultúrotthonban (amennyiben a vírushelyzet engedi) szervezünk egy személyes találkozót, amelynek keretén belül igyekszünk bemutatni az egyesület működési elvei, céljait, a benne rejlő lehetőségeket. A találkozót pedig megkoronázzuk egy kolozsvári vendégelőadó, Kalóz János György pszichológiai jellegű előadásával, ami garantáltan nagy élményt nyújt majd a megjelenteknek. Szeretettel várunk minden érdeklődőt! A vírushelyzetre való tekintettel a részt venni vágyókat arra kérjük, hogy valamilyen formában értesítsenek minket a részvételi szándékukról, mert a létszám függvényében változhat a találkozó helyszíne. (Elérhetőségeink: Facebookon Szivárvány Egyesület, e-mailben szek2021@gmail.com).