Országos helyreállítási terv

Megállapodás született az országos helyreállítási tervről – jelentette be szerdai sajtónyilatkozatában az államfő. Klaus Iohannis szerint a terv révén lehívható 30 milliárd euró nagy esélyt jelent Románia fejlesztésére és a sok éve halogatott reformok megvalósítására.

Az elnök rámutatott, a koalíciós pártok vezetőivel, a miniszterelnökkel, valamint az európai alapokért felelős miniszterrel tartott ülésen megállapodás született az országos helyreállítási terv végleges formájáról, amelyet még jóvá kell hagynia a kormánynak, majd elküldenek az Európai Bizottságnak.

„Az a mintegy 30 milliárd euró, amelyben e terv révén részesülhetünk, nagy esélyt jelent Románia fejlesztésére, és hozzásegíti a román gazdaságot és társadalmat ahhoz, hogy jobban helytálljon a jelenlegihez hasonló válságok esetén. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy e terv megteremti a legjobb körülményeket az oly sok éve halogatott reformok megvalósítására” – fogalmazott.

Az államfő felhívást intézett a terv gyakorlatba ültetésében illetékes hatóságokhoz, gazdasági és társadalmi partnerekhez, hogy minden szinten támogassák ezt a közös erőfeszítést.

Iohannis kiemelte, a terv értelmében 3 milliárd eurót szánnak az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítását célzó projektekre, 4,5 milliárd eurót a sztrádaépítésre és ezzel párhuzamosan a környezetbarát közlekedés népszerűsítésére, továbbá mintegy 4 milliárd eurót a Művelt Románia elnevezésű, hosszú távú oktatási projektbe foglaltak megvalósítására.

Az elnök szerint 1,3 milliárd eurót fordítanak a megújuló energiaforrások támogatására, 1,5 milliárdot erdősítésre, 4 milliárd eurót a szárazság hatásainak mérséklésére és öntözőrendszerek kiépítésére, továbbá 5 milliárd eurót a fenntartható közlekedés népszerűsítésére a vasúti infrastruktúra fejlesztése révén.

Mindemellett jelentős összegeket szánnak a közszolgáltatások digitalizációjára, a városi környezet javítására, a tömbházak hőszigetelésére, az épületek földrengésbiztossá tételére, illetve olyan beruházásokra, amelyek révén új munkahelyek létesülnek, elsősorban a járvány által leginkább érintett ágazatokban.

Forrás: AGERPRES

%d blogger ezt szereti: