„Jót tudjunk kínálni az embereknek, jó áron”

Online is vásárolhatunk a nagykárolyi Assist Trend Servetele Kft. világhálós boltjában. Nemrégiben nyílt meg a weboldal – érdemes körülnézni.

https://cautservetele.ro/

Hanka János nemcsak vállalkozását vezeti nagy szenvedéllyel, hanem motorját is. Antal-Juszel Ingrid Bernadett vele beszélgetett 3 évvel ezelőtt. A vállalkozó akkor elmondta, milyen érzés bejárni a világot, új embereket és helyeket megismerni a vállalkozás és a motorozás által.

– Pontosan mivel foglalkozik? Mióta? Milyen szerepet tölt be a vállalkozásban?

– Az Assist-Trend Servetel Kft. tulajdonosa, illetve cégvezetője vagyok. Személy szerint nagyon régóta csinálom már, de a vállalkozás 2010 óta működik. Szalvéta, papírtörlő, WC-papír, tisztítószerek és tisztítóeszközök forgalmazásával foglalkozunk.

– Milyen nehézségek állnak fenn egy vállalkozás esetében?

– Elmondom, melyek a mi legnagyobb nehézségeink: egy vállalkozást elindítani úgy, hogy az embernek nincs meg a szükséges tőkéje hozzá, nagyon nehéz, mi most is ezzel küszködünk. Más országokat nem tudok példaként említeni, mert nem tudom, hogy náluk milyen munkafeltételek vannak, de nálunk, itt, Romániában elég rossz a fizetési morál. Ami nagyon-nagyon nehéz egy vállalkozás hosszútávú működtetésében, az, hogy az ember a tartozásokat be tudja szedni. Nagyon sok időt és energiát emészt fel – sajnos –, nem ezzel kellene foglalkoznunk, nem tudunk a termékek eladásával vagy az ügyfelekkel foglalkozni, azért, mert a pénz, tehát a kintlévőségek után kell járnunk. Ez a körbetartozás nagyon nagy probléma. Ez a körbetartozás abból áll, hogy én tartozom neked, te tartozol még valakinek és így egy ilyen körbetartozás jön létre, ami azt jelenti, hogy dolgozunk egymással, pénz nélkül, s ez így nagyon nehéz. Vannak kollégáim más országokból, akik ugyancsak sokat küszködnek ezzel a problémával és bizony ez nagyon nehéz. Sokszor az ember már nem látja át, hogy ki kinek tartozik, hogyan és mivel, ez nagyon-nagyon rossz dolog. Az igazi az lenne, hogy ha az ember eladná, kifizetnék az árut, mint ahogy a boltban teszik. Akkor minden rendben lenne, de ugye ez sajnos nem lehetséges.

– És mi a jó oldala ennek a vállalkozásnak?

– A jó oldala? Nagyon sok jó oldala van. A mi vállalkozásunknak az egyik legszebb oldala, hogy olyan kollégákkal tudunk együtt dolgozni, akikkel már családias a hangulat. Ez az egyik, a másik az, hogy sok klienst már évek óta ismerek, mivel nagyon régóta a szakmában vagyok. Ez baráti kapcsolatokat eredményez. Nagyon sok embert ismertem meg a munkámon keresztül és ez egy olyan dolog, ami az embernek örömet okoz. Embereket ismerhetek meg, főleg olyanokat, akikkel egy hullámhosszon vagyunk, vagy hasonló dolgokat csinálunk, mindig van téma, beszélgetni való, és ha régóta nem találkoztunk, öröm újra látni egymást. Többek közt ez is egy nagyon jó dolog a vállalkozásunkban. Ami még jó az az, hogy nagyon sok helyre eljutottam. Azzal, hogy itt dolgozom és az előző munkahelyemen is ezt csináltam, rengeteg helyre eljutottam. Tulajdonképpen az előző munkahelyemnek köszönhetem, hogy bejárhattam az egész országot és ez nekem nagyon nagy élmény volt. Szeretek utazni.

Még egy másik nagy öröm, hogy megélünk belőle. 🙂

Tulajdonképpen ez a közösség egy második családot is jelent számomra.

– A nagykárolyiaknak alternatíva az, hogy külföldre mennek dolgozni. A munkatársai közül sokakat visszatart a kiutazástól az, hogy egy családias légkörben dolgozhatnak?

– Én szeretném azt hinni, hogy igen. Azt tőlük kell megkérdezni, hogy tényleg így van-e.

Azt gondolom, hogy egy olyan munkahely, ahová szívesen jár be az ember, ahol barátok veszik körül és ahol kellemes a légkör, sokat számít minőség szempontjából. Nyilván pénzért dolgozunk, hisz abból élünk meg, de mindamellett nagyon fontos lenne az is, hogy amit csinálunk, ahová bemegyünk dolgozni, hogy ott szeressünk lenni, ne rossz kedvvel menjünk be, ne legyen rossz a hangulat. Nyilván nem érhet mindig fülig a szánk, mert itt is vannak gondok, de a jó hangulat nagyon fontos.

– Hogy éri ezt el? Akkor is ad szabadnapot, ha nem is kérik? 🙂

– Sokakat hallok, hogy „alkalmazottakként”, „munkásokként” említik az embereket, viszont nekem kollégáim vannak, akikkel együtt dolgozom. Én szeretném azt hinni, hogy ők is így tekintenek rám, nem úgy, mint egy főnökre, aki csak parancsolgat.

– Van esetleg egy nagyobb cél, amit kitűzött? Tervek, projektek?

– Nagyon sok elképzelésünk van. Nekem mindig az volt az álmom, hogy létrehozzunk valamit. Nagyon csodálom azokat az embereket, akik a semmiből tudnak alkotni. Az az álmom, hogy nekem is lehetőségem nyíljon egyszer arra, hogy csinálhassunk, illetve gyárthassunk valamit, amire büszkék lehetünk. Lehet, hogy ezek nagy szavak, de ezek az álmaink, és az álmokban lehet nagy szavakat használni. Ameddig ezt elérjük, egyéb dolgokkal kell foglalkozzunk, szeretnénk bővíteni a kínálatunkat, igyekszünk megtalálni az olyan gyártókat, beszállítókat, akikre hosszútávon tudunk számítani, akik jó minőséget tudnak biztosítani a mi vevőinknek. A működésünk alapelve az, hogy valami jót tudjunk kínálni az embereknek, jó áron.