A határnál megöltekről vagy megkínzottakról gyűjtenek adatokat

A kommunista Romániából szökni próbált és a határnál megkínzott vagy megölt személyekről gyűjt adatokat a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló román intézet (IICCMER).

Az intézet felhívást tett közzé kedden, amelyben arra kéri mindazokat, akik a határnál elkövetett gyilkosságokról, kínzásokról tudnak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kutatóikkal.

Az IICCMER közölte: az előzetes vizsgálataik szerint jelentős azoknak a száma, akik a kommunizmus idején erőszakos halált haltak a román–jugoszláv vagy a román–magyar határon szökési kísérlet közben. A felhívásban a lőtt seb, szúrás vagy verés következtében bekövetkezett, illetve a fulladásos haláleseteket említi az intézet. Az utóbbi azon a szakaszon volt jellemző, ahol Románia és Jugoszlávia között a Duna képezte a határt.

Az IICCMER arra emlékeztetett, hogy a törvényben megszabott feladatainak eleget téve már korábban elkezdte az áldozatok felkutatását, a bűncselekmények feltárását, és az elkövetők azonosítását, de a folyamat félbeszakadt. A 2020-ban újraindított adatgyűjtés célja, hogy bíróság elé állítsák a – még életben levő – egykori elkövetőket.

Az érintettek az office@iiccmer.ro e-mail-címen vagy az intézet honlapján vehetik fel a kapcsolatot a kutatókkal.

Az IICCMER korábban több kommunista láger-, illetve börtönparancsnokot is törvény elé állított. Kettőt közülük emberiesség elleni bűnök miatt ítéltek börtönbüntetésre. A bűnösök felkutatása és felelősségre vonása mellett a jeltelen sírokba temetett áldozatok maradványait is próbálja felkutatni az intézet. Három évvel ezelőtt az 1956-os magyar forradalmat követő romániai megtorlási hullámban halálra ítélt és kivégzett Szoboszlai Aladár és kilenc társa jeltelen sírját próbálta megtalálni, az aradi ásatások azonban eredménytelenül végződtek.

Forrás: MTI

%d blogger ezt szereti: