Aszfaltozásra készülnek

Levelet talált minden magyar utcai lakos ma reggel a postaládájában. A hivatal nevében arról tájékoztatták őket, hogy megkezdődött a felkészülés az újraaszfaltozásra. A magyar és románul is megírt levél itt is olvasható.

Stimați locuitori de pe strada Maghiară din localitatea Căpleni!

Consiliul Local Căpleni a alocat suma de 563 mii lei, din fondul de rulment al localității, pentru repararea și modernizarea străzii Maghiare. Este o procedură foarte lungă, după cum se poate observa, care durează 1-2 luni. Dar numai după această procedură se poate începe achiziția publică și numai după aceasta se va decide care executant va realiza investiția. Acest procedeu durează două luni sau chiar mai mult.

Momentan, lățimea străzii este între 3,5- 3,75 și urmează să fie extinsă uniform, la 4 m peste tot. Experții nu consideră ca fiind justificată o stradă mai largă, deoarece este întorcheată, îngustă și, după renovare, ar putea crește chiar periculos viteza traficului.

Pavajul actual de asfalt sau de beton va fi frezat cu aproximativ 3 cm și se va aplica o folie geocompozit, peste care va fi așternut un nou strat de uzură asfaltic, de aproximativ 6 cm. Prin urmare, înălțimea drumului nu va crește semnificativ.

Se va amenaja un acostament lângă corpul de drum, în lățime de 50 cm, pe ambele părți.

În timpul lucrărilor, sarcina de a amenaja șanțurile laterale și de a aduce la nivel capacele de canal aflate pe carosabil revine executantului. Scurgerea apelor pluviale pe sub drum va fi rezolvată cu ajutorul conductelor.

Dragi locuitori, vă rugăm să aveți răbdare. Nu mai trebuie să așteptați mult și, în sfârșit, veți dispune de un strat nou de asfalt pe strada dumneavoastră. Vă rugăm să efectuați cât mai urgent orice lucrare care necesită tăierea carosabilului, înainte de începerea asfaltării, în primăvară, întrucât după modernizarea drumului nu vor mai fi acordate aprobări pentru tăierea carosabilului.

Cu stimă, în numele Consiliului Local Căpleni și Primăriei Căpleni,

Megyeri Tamas-Robert, primar

Csizmár Antal-Tamás, viceprimar

 

Kedves kaplonyiak, tisztelt Magyar utcai lakosok!

A Magyar utca rendbetételére különített el közel 563 ezer lejt a tartalékalapból a Kaplonyi Helyi Tanács. A beruházás engedélyeztetését meg is kezdte a vezetőség. Ez egy hosszú folyamat kezdete, mely előreláthatóan legalább 1-2 hónapig elhúzódik. Utána lehet megejteni a közbeszerzési eljárást, azaz később dől el, hogy pontosan melyik vállalkozás is lesz a beruházás kivitelezője. A munkálatot tehát utána fogják elvégezni. Leghamarabb 2 hónap múlva, de félő, hogy némileg később.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint a jelenleg többnyire 3,50, illetve 3,75 méter széles úttestet mindenhol egységesen 4 méteresre fogják kiszélesíteni. (Szélesebbet nem tartanak indokoltnak a szakértők, hiszen egy kanyargós, szűk utcáról van szó, amelyen akár veszélyes módon megnövekedne a közlekedés sebessége a felújítást követően…)

A jelenlegi aszfalt-, illetve betonburkolatot mintegy 3 centiméteren marják fel, és erre kerül az úgynevezett geokompozit fólia, azaz a repedésgátló háló, majd a hozzávetőleg 6 cm-es új aszfalt kopóréteg. Összességében tehát nem növekedik jelentősen az úttest magassága. Az úttest mellé kövezett útpadkát alakítanának ki, 50-50 centiméteres szélességben.

A munkálatok során a leendő kivitelező feladata az árkok rendbetétele, továbbá az úttesten található szennyvízaknák fedelének szintbehozása. A belvíz az út alatt történő átvezetését is megoldják, mégpedig egy csővezeték révén.

Kedves Magyar utcai lakosok, mindenekelőtt türelemre kérjük Önöket. Már nem sokat kell várni, és végre új aszfaltréteg lesz az útjukon. Nyomatékosan kérjük ugyanakkor Önöket, hogy az út esetleges átvágását igénylő bármilyen beavatkozást a munkálatokig végeztessenek el, még tavasszal, hiszen az aszfaltfelület rendbetételét követően az önkormányzat sok-sok éven át nem fogja engedélyezni az útfelület átvágását.

Tisztelettel a Kaplonyi Helyi Tanács és a Kaplonyi Polgármesteri Hivatal nevében,

Megyeri Tamás Róbert polgármester,

Csizmár Antal Tamás alpolgármester

%d blogger ezt szereti: