Ügyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre!

Mindahány sárga tetejű szemetes tartályt kihordták. A hivatal pedig számos kék szemeteszsákot szerzett be.

Amint az köztudott, Kaplony község területén, mint ahogy a vidékbeli települések zömének esetében egy településközi, mezőteremi központú vállalat végzi a hulladékgazdálkodást. Egész pontosan kéthetente összegyűjtik a szemetet, és elviszik a lerakatba. Az önkormányzat egy tavalyi döntésének megfelelően saját erőforrásból 845 darab sárga tetejű tartályt vásárolt, annak a szellemében, hogy a lakosok mindennapjait megkönnyítse. Ugyanis a szolgáltató mindössze színes zsákokat tud biztosítani.

A beruházás értelmében a szolgáltató sárga zsákokat nem biztosít a továbbiakban, így értelemszerűen az ásványvizes és üdítős pillepalackokat; az előzőleg gondosan kiöblített tejfölös és joghurtos poharakat, üvegcséket; a műanyagzacskókat és a reklámtáskákat; a műanyag fóliákat, a PP és a HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonokat, alumínium italdobozokat; az alufóliát, a fém konzervdobozokat és zárókupakokat; a hajtógázos hajlakkokat, a borotvagélt, a dezodort stb. a tartályokba kell helyeznünk.

A szolgáltató az utóbbi időben kék zsákokat sem nagyon osztogatott. (Ezt sérelmezte több lakos is.) Nos, többé-kevésbé félreértés áll e mögött. Annak idején minden háztartásba eljuttattak egy-egy kék zsákot, és csak ott hagytak újat, ahol telit találtak.

Hoztak kék zsákokat!

A szemetes autón lévőknek kell jelezni, ha szükségünk van ilyen zsákokra, de a községházán is hagytak jó néhányat, itt is lehet kérni, mégpedig Csizmár Antal Tamás alpolgármestertől. A kék zsákokba újságpapírokat, papírdobozokat lehet beletenni (összehajtva); továbbá csomagolópapírt, irodai papírhulladékot, telefonkönyvet, szórólapot, illetve reklámkiadványokat, újságokat stb.

A zöld zsákokba befőttesüveget, üvegpalackot, röviditalok üvegpalackjait kell belehelyezni.

A zsákok ingyenesek, sárga tetejű tartályt pedig mindahány portára vitt a helyhatóság. A törvények értelmében kötelező a hulladék szelektív gyűjtése. Ugyan Kaplony eleget tesz ebbéli kötelességének, mégis a megnövekedett mennyiség miatt több mint 12 ezer lejnyi büntetést kell majd kifizessünk a tavalyi esztendő okán. Ez az összeg némileg csökkenthető a gondos hulladékgazdálkodással (például csak azt helyezzünk ki a szolgáltató számára, ami valóban szemét…) A törvény be nem tartása büntethető.

Bővebb tájékoztatást a polgármesteri hivatalban kérhetünk, avagy a szolgáltatónál a 0261/873-781-es telefonszámon.