A sportra fókuszálni

A jelenlegi sportoktatási rendszer hiányos, és az elkövetkező időszakban nagy változások lesznek – jelentette ki vasárnap egy Maros megyei községben Novák Eduárd ifjúsági és spotminiszter.

Novák kifejtette, hogy beszélt Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel, és az elkövetkező időszakban nagy változtatásokat fognak hozni. A sportklubokat is fel kell frissíteni, minden edzőnek legalább 20–30 gyereket kell edzenie. Az ifjúsági és sportminisztérium finanszírozza ezeket a klubokat, de pontos célkitűzések is kellenek, amelyeket meg kell valósítani, mutatott rá Novák a Székelyföldi Jégkorong Akadémia új, fedett jégpályájának átadásán, amelynek több mint 1 millió eurós projektjét a magyarországi kormány finanszírozta.

„Szeretném, ha minden párt támogatná a romániai sportstratégiát, mivel a sport jelenti az egyik legfontosabb tényezőt az új generációk nevelésében. Semmi különlegeset nem kell feltalálnunk. Úgy gondolom, hogy vannak erőforrások. Nagyon sok olyan sport van, amely fontos kellene hogy legyen számunkra” – mutatott rá Novák.

Fiatal játékosok a Székelyföldi Jégkorong Akadémia Maros körzeti csapatának edzésén, a magyar kormány támogatásával megvalósult marosszentgyörgyi sátortetős műjégpályán 2021. február 14-én. Fotó: MTI/Biró István

A sportminiszter reményét fejezte ki, hogy sor kerül a marosvásárhelyi fedett jégpálya befejezésére is, amelynek építése évek óta zajlik, és ugyanakkor jégpályák fognak épülni az ország többi nagyvárosaiban is. Azt szeretné, ha a jégkorong mellett a rövidpályás gyorskorcsolyázást is űzhetnék a gyerekek. Ha az elkövetkező 4–8 évben minden nagyvárosban sikerülne felépíteni egy korcsolyapályát, véleménye szerint az elsők között lenne Románia Európában mind a jégkorong, mind a rövidpályás gyorskorcsolyázás területén.

AGERPRES