Találkozni szeretnének

Az ifjúsági csoportvezetőket hívta beszélgetésre a Püspökség ifjúsági irodája február 6-án.

A szatmárnémeti Szent István teremben találkoztak szombaton, reggel tíztől az egyházmegye különböző plébániáin a fiatalokat összefogó, illetve az ifjúsági életet megszervező csoportvezetők. A közös beszélgetéssel a kezdeményező és szervező, a Szatmári Római Katolikus Püspökség ifjúsági irodája célja az volt, hogy lehetőséget adjon a találkozásra, és megtudja, hogyan élik meg a fiatalok a jelen időszakot, milyen segítségre lenne szükségük.

A személyes megosztásokból kiderült, igen nehéz periódust jelent a fiataloknak a mostani – a világjárvány miatti megszorítások kezdete óta tartó. Sokan veszítettek általános lelkesedésükből, kevésbé rendelkeznek a jövőjükre vonatkozó tervekkel, vágyakkal. Az okok között az elszigeteltséget, a közösségi élmények hiányát is megnevezték. Tették ezt a találkozón személyesen, de a jelenlevők szavait erősítette az a közvélemény kutatás is, amit az Ifjúsági Iroda 245 fiatal részvételével végzett – romániai, szatmári-, nagyváradi- és gyulafehérvári egyházmegyés, valamint magyarországi fiatalok bevonásával. Ennek eredményeit is áttekintették.

A válaszokból kiderül, a fiataloknak segítségre van szükségük, és többségük el is fogadná a segítséget: ha plébániai, esperességi, egyházmegyei szinten lesz mód nagyobb létszámú programokat biztonságos körülmények között rendezni, részt vennének rajta. De ugyanígy, a közös szánkózásnak, túrázásnak, kirándulásnak is örülnének, bármilyen közösségi esemény segítene nekik újra felfedezni magukat egy közösségben és újra felfedezni kreativitásuk megvalósulását, a tevékenységek értelmét, megtalálni saját színüket és jövőképüket.

Az Ifjúsági Iroda munkatársai meghallgatták a fiatalokat, akikkel közösen felállítottak egy helyzetelemzést, ugyanakkor, amint a lehetőségek adottak lesznek, amint enyhülnek a járványhelyzet miatti megszorítások, együtt építenek majd újra.

Szatmáriegyházmegye