Szeles lehűlés várható

Országszerte szokatlanul meleg lesz a következő napokban, február 11-e után azonban fokozatos lehűlés kezdődik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) két hétre szóló előrejelzéséből.

A Bánságban és a Körösök vidékén a sokévi átlagnál jóval enyhébb idő lesz a következő napokban: nappal 12–14 Celsius-fokot is mérhet a hőmérő, és éjszaka sem lesz kevesebb 3 foknál. Péntekre virradóan azonban (február 11-ről 12-ére) fokozatos lehűlés várható, és 12-e és 17-e között nappal is fagyni fog (mínusz 2 és mínusz 6 fok közötti maximumokra számíthatunk), éjszakánként pedig akár mínusz 10–12 fok is lehet. A fagyos periódust felmelegedés váltja 18-ától, amikor a hőértékek a sokévi átlagnak megfelelően alakulnak majd, 2–4 fokos nappali maximumokkal és mínusz 6–7 fokos éjszakai minimumokkal. Csapadékra főleg február 8-a és 12-e között kell számítani.

Erdélyben szintén langyos idővel indul a hét, nappal 11–12 fokot, hajnalonként 1–4 fokot mutatnak majd a hőmérők. Február 12-e és 21-e között beáll a fagyos idő, nappal mínusz 8 és 0 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, és nagyon hideg éjszakákra kell felkészülnünk: helyenként mínusz 15 fok is lehet pirkadat előtt. A két hetes időszak utolsó napjaiban némi enyhülés várható. Csapadék február 8-a és 11-e között valószínűbb.

A hegyvidékeken február 11-éig enyhe, 4–6 fokos nappali és mínusz 2–0 fokos éjszakai értékeket jósolnak a meteorológusok. Február 12-én itt is hirtelen lehűlés következik be, nappal mínusz 12–14, éjszakánként mínusz 16–20 fok is lehet. 17-e után számíthatunk lassú felmelegedésre. Csapadék mindvégig előfordulhat, de leginkább február 8-a és 11-e között.

ERŐS SZÉLRE ÉS JEGESEDÉSRE VONATKOZÓ, A HÁROMNEGYED ORSZÁGOT ÉRINTŐ ELSŐFOKÚ RIASZTÁSOKAT ADOTT KI HÉTFŐN AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT (ANM).

A meteorológusok szerint egy elsőfokú riasztás hétfő déltől kedd délig érvényes a hegyvidéken, illetve a Bánság, Erdély és Dobrudzsa déli részében.

Hétfőn nap közben a Déli-Kárpátokban, főként az 1800 méter fölötti térségben 80–100 kilométeres óránkénti sebességgel fújhat a szél, a Bánság déli részében pedig a széllökések elérik az óránkénti 55–70 kilométeres sebességet.

Hétfő este és a keddre virradó éjszaka a hegyvidék minden térségében felerősödik a szél, elérve a 80–90 kilométeres sebességet óránként, hófúvást eredményezve. Erdély déli részében és Dobrudzsában pedig az 55–65 kilométeres óránkénti sebességet is elérik a széllökések.

Egy másik elsőfokú, rossz időre vonatkozó riasztás hétfőn 15 órakor lép érvénybe és kedd délelőtt 10 óráig tart. Ez Moldva északi felét érinti, ahol vegyes csapadékra és jegesedésre kell számítani.

Hétfő déltől kedd délig ugyanakkor esőzésre vonatkozó figyelmeztetés van érvényben az ország legnagyobb részében. Az északnyugati országrészben és a hegyvidéken a leeső csapadék mennyisége elérheti a 15–20 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 30 litert is. A magasan fekvő gerinceken még hullni fog a hó, de az 1800 méter alatti területeken esőre kell számítani, ami a hóréteg részleges megolvadásához vezet.

A hegyvidéken erősen fog fújni a szél, a széllökések sebessége elérheti a 70–90 kilométert óránként. 40–60 km/h sebességgel fújhat a szél az ország többi régiójában is.

AGERPRES