Rövidesen konzuli nap

A járványügyi megszorítások ellenére a mögöttünk álló esztendőben is sok embernek segédkeztek a magyarországi állampolgársággal kapcsolatos ügyintézésben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagykárolyi székházában, azaz az Eurotrans Alapítvány területi irodájában.

Jelentős számban igényelték a könnyített honosítást. Sokan az úgynevezett klasszikus anyakönyveztetéssel kapcsolatos ügyeiket intézik a kihelyezett konzuli napok alkalmával. Ez pedig azt jelenti, hogy ők már egy ideje rendelkeznek magyar állampolgársággal, és a magyarországi hatóságokkal közlik a különféle anyakönyvi változásokat – például születés, elhalálozás stb. Anyasági támogatást is lehet igényelni. A főkonzulátus munkatársaitól rendszeresen igényelhetnek magyar igazolványt, illetve pótfüzetet, avagy magyarországi útlevelet.

A legközelebbi nagykárolyi kihelyezett konzuli napot március 9-én, kedden tartják, de javallott már érdeklődni, feliratkozni az RMDSZ nagykárolyi irodájában. Ügyfélszolgálatot 2021-ben is 8 és 15 óra között tartanak a Kölcsey Ferenc utca 2. szám alatti épületben, tel.: 0261/864-864.