Rendbe tennék a Magyar utcát

A Magyar utca rendbetételéről szóló megvalósíthatósági tanulmányt rendel meg a kaplonyi helyhatóság. Utászmérnököt kért fel a projekt elkészítésére az önkormányzat nevében a polgármester, mégpedig tegnap, a helyi tanács közlekedési-gazdasági bizottságának gyűlése után.

A szakember javaslata szerint a jelenleg többnyire 3,50, illetve 3,75 méter széles úttestet mindenhol egységesen 4 méteresre kellene kiszélesíteni. (Szélesebbet nem tartanak indokoltnak a szakértők, hiszen egy kanyargós, szűk utcáról van szó, amelyen akár veszélyes módon megnövekedne a közlekedés sebessége a felújítást követően…) A jelenlegi aszfalt, illetve betonburkolatot mintegy 3 centiméteren marnák fel, és erre kerülne a hozzávetőleg 6 cm-es új aszfaltréteg, azaz nem növekedne jelentősen az úttest magassága. Az úttest mellé kövezett útpadkát alakítanának ki.

A szerződésben az szerepel, hogy az erről szóló tanulmányt elvégzi a vállalkozó, a szükséges engedélyeket is beszerzi (több mint tízre lesz szükség!). Utána az önkormányzat kereshet egy kivitelezőt, amely a munkálatot meg is valósítja. Az elképzelés az, hogy ezt a beruházást saját erőből valósítaná meg az önkormányzat, amennyiben nem jelenik meg erre konkrét pályázati lehetőség.

Amennyiben az idei költségvetés kialakításakor a Kaplonyi Helyi Tanács jóváhagyja ezt a tervezetet, akkor még idén, még a nyáron meg szeretnék valósítani a beruházást. A döntés megszületése után az önkormányzat majd levélben is tájékoztatni fogja a Magyar utca lakóit. Az a kérés szerepel majd a tájékoztatóban, hogy az út esetleges átvágását igénylő mindennemű beavatkozást addig végeztessenek el, még tavasszal, hiszen az aszfaltfelület rendbetételét követően az önkormányzat sok-sok éven át nem fogja engedélyezni az útfelület átvágását.