Tudnunk kell róla!

A hatályos törvény értelmében Szatmár megye területén, így Kaplony község esetében is korlátozó intézkedést vezettek be. Szerencsére tegnap némileg enyhítettek ezeken.

A megyei sürgősségi esetek bizottsága elhatározta, hogy 2020. december 3-ától számos korlátozó intézkedésnek kell eleget tennünk. Így kötelező módon maszkot kell hordani a közterületeken is, mégpedig minden, az 5. életévét betöltött személynek. A maszkot úgy kell hordani, hogy az az orrot és a szájat is befedje. A közterületeken nem szabad több mint hatfős társaságoknak együtt lenniük, sétálniuk. 23 és hajnali 5 óra között nem lehetünk közterületen, kivéve bizonyos indokolt esetekben – akkor is kizárólag nyilatkozat birtokában. Tilos koncerteket tartani, vagy egyéb köztéri rendezvényeket. Beltéren is tilos több embernek szóló rendezvényt, ünnepséget tartani. Nem szabad sportrendezvényt sem tartani. Egyházi rendezvényeket kizárólag az egészségügyi előírások szigorú betartásával lehet megtartani, személyenként 4 négyzetmétert kell biztosítani a részvevők számára.

Nem volt engedélyezett az éttermek üzemeltetése, vagy az alkoholtartamú italok árusítása stb. A kávézó jellegű vendéglátóhelyiségek, kocsmák sem üzemelhetnek, még azok sem, amelyek nyári kerttel, terasszal rendelkeznek. Kizárólag azon éttermek működhetnek, amelyek elszállításra állítanak elő ételt.

A kedvezőbb eredmény következtében a Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság kiadott egy rendelkezést, amelynek értelmében Kaplonyban is nyithatnak az éttermek, kávézók, teraszok, mégpedig holnaptól, december 12-étől kezdve.

A 2020. 12. 11-én megjelent 58-as számú rendelet szerint nyithatnak a koncerttermek, rendezvényházak, mozik, azonban maximális befogadóképességük 30 százalékos kihasználtságával.

Nyithatnak az éttermek, kávézók, teraszok, azonban ezen kereskedelmi egységek is maximális kapacitásuknak csak a 30 százalékát használhatják ki és kötelesek zárva tartani 6:00 és 23:00 óra között.

Élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok elkészítése, forgalmazása és fogyasztása megengedett a vendéglátóipari egységen kívül, a szabadban található, speciálisan kialakított helyeken is, kivéve azokat, amelyek oldalról is zártak. A vendéglátóhelyek esetében, a működtetőnek kötelező módon biztosítania kell a legalább 2 méteres távolságot az asztalok között.

Nyithatnak a fogadóirodák is, a rendelkezésükre álló tér maximális kapacitásának 30 százalékának kihasználásával.

Továbbra sincsenek azonban engedélyezve a szabadtéri előadások, koncertek, nyilvános és magánfesztiválok vagy más kulturális események…

Kaplonyban egyébként jelenleg nincs koranavírusssal fertőzött beteg.