500 lej pluszt kapnak a deportáltak gyermekei

Bizonyosan többtucatnyi kaplonyi is értesítést kapott tegnap arról, hogy nyugdíjához 2020. szeptember 1-jei kezdéssel havi juttatást kap. Mint ismeretes, a 2020. november 5-ei, 232-es számú törvény értelmében 500 lejes havi juttatásra jogosultak a többi között a kommunista diktatúra éveiben politikai okok miatt életüket vesztett személyek gyermekei.

Az 1990/118-as törvényt módosító és kiegészítő tervezet szerint az 1945. március 6-a után a kommunista állam elnyomó szerveivel folytatott küzdelemben vagy parasztfelkelésekben elhunytak gyermekei, a fogságban elhunytak vagy eltűntek gyermekei, a pszichiátriai kórházakba erőszakkal beutaltak és a deportáltak és kényszerlakhelyre hurcoltak gyermekei kaphatják meg az 500 lejes havi juttatást.

Csép Éva Andrea parlamenti képviselő korábban a Nagykárolyi Anziksz számára elmondta: „megalapozott és szükségszerű, hogy a kommunista rendszer áldozatainak a leszármazottjai is részesüljenek kárpótlásban, hiszen sajnos az akkori rendszer elvei alapján, ‘egészségtelen eredetű’ személyeknek voltak nyilvántartva és rengeteg diszkrimináló helyzetnek voltak kitéve.” A törvénymódosítás szavatolja a következőket: az elhunyt kommunista diktatúra áldozatainak a leszármazottjai (gyerekei) 500 lejes havi juttatásban részesülnek; az a leszármazott, aki abban az időszakban született vagy kiskorú volt, ugyanarra a juttatásra jogosul mint az elhunyt szülő; az a gyerek aki a törvény által előírt szituációk lejárta után született, az elhunyt szülő juttatásának az 50%-ra jogosult.

A jogosultság nem alanyi jogon jár, hanem igényelni kellett. Becslésünk szerint így is többtucatnyi kaplonyi személy kapja a kiegészítő juttatást. Még visszatérünk a témára.