Külföldön már szavazhatnak

Romániai idő szerint 9 órakor megnyitottak a nyugat-európai országokban kialakított szavazókörzetek is, így már a parlamenti választásokra berendezett valamennyi európai szavazóhelyiségben zajlik a voksolás – tájékoztat a külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint szombaton 9 óráig 695 ázsiai, európai és afrikai szavazókörzet nyitotta meg kapuit.

A külügy emlékeztet, hogy a külföldön élő román állampolgárok a Románia határain kívül kialakított 748 szavazókörzet bármelyikénél voksolhatnak szombaton és vasárnap.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7 és 21 óra között tartanak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben tartózkodnak, vagy sorban állnak az épület előtt, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

A szaktárca azt javasolja a szavazni kívánó román állampolgároknak, hogy tartsák be a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedéseket mind a szavazókörzetnél, mind az oda vagy onnan haza vezető úton.

A minisztérium emlékeztet, hogy a 2015/208-as törvény értelmében azok a román állampolgárok járulhatnak az urnákhoz a külföldi szavazókörzeteknél, akiknek külföldön van a lakhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük.

A parlamenti választásokkal kapcsolatos információk és a külföldi szavazókörzetek interaktív térképe megtalálható a http://www.mae.ro weboldalon. Ugyanakkor a külföldön zajló választás részleteiről a 0040214312065-ös, normál díjszabású telefonszámon lehet tájékozódni. A szám december 7-e 20 óráig lesz állandó jelleggel hívható.

AGERPRES